Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Ε.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Kαταγγέλουμε την φρικαλέα επίθεση που έγινε στην σ. Κωσταντίνα Κούνεβα, μαχητική συνδικαλίστρια και εργαζόμενη καθαρίστρια, Γραμματέα του Παναττικού Σωματείου Καθαριστών – Καθαριστριών και Οικιακών Βοηθών.
Η επίθεση με βιτριόλι που έγινε στην σ. Κωνσταντίνα το βράδυ της Τρίτης 23 Δεκέμβρη έξω από την κατοικία της στα Πετράλωνα, όταν επέστρεφε από την εργασία της, είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό της στο πρόσωπο και τους ώμους.
Ο κίνδυνος για την ζωή της είναι εξαιρετικά σοβαρός και κινδυνεύει να χάσει την όρασή της. Οι δράστες χτύπησαν δολοφονικά.
Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιος είναι ο θύτης της εγκληματικής ενέργειας - με την αστυνομία να είναι υπόλογη για τη μέχρι τώρα συγκάλυψή της ( έφτασε στο σημείο της επίθεσης μία ώρα μετά την ειδοποίησή της) - ένα είναι σαφές: οι κύκλοι της εργοδοσίας με τους οποίους είναι σε χρόνια σύγκρουση το μαχητικό σωματείο της Κωνσταντίνας, έχουν μεγάλη ευθύνη.
Η εταιρεία , στην οποία δούλευε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, καταπατούσε συστηματικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων .
Ταυτόχρονα απολάμβανε προστασίας από τους δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες της, τους ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ( ΕΒΟ), οι οποίοι αδιαφορούσαν για τις διαρκείς καταγγελίες των εργαζόμενων και του Σωματείου.
Όπως οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή τους στην Νέα Προοπτική ( φ. 440, 25 Oκτωβρίου 2008), την ίδια αδιαφορία γι' αυτές και πολλές άλλες περιπτώσεις δουλεμπορικής συμπεριφοράς στους εργαζόμενους, αντιμετώπιζαν από το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες της Κυβέρνησης των Δολοφόνων και του Κράτους, έδιναν κάλυψη στις άθλιες εργοδοτικές πράξεις των εταιρειών, μη θέλοντας να εμποδίσουν την κερδοφορία τους τη βασισμένη στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.
Το ΕΕΚ πιστεύει ότι η επίθεση δεν έγινε μόνο σε μια εργαζόμενη που μάχεται για τα συμφέροντα της τάξης της. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, είναι μετανάστρια από τη Βουλγαρία, μία εκ των δεκάδων χιλιάδων που δουλεύουν στην Καθαριότητα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, στόχοι της εκμετάλλευσης των αφεντικών. Στο πρόσωπό της τα αφεντικά και το κράτος έβλεπαν έναν επικίνδυνο ταξικό εχθρό και ένα παράδειγμα αδιάλλακτης ταξικής δράσης όλων των μεταναστών και ιδιαίτερα των μεταναστριών εργαζομένων που εκτός από την εκμετάλλευση βιώνουν και το ρατσισμό.
Το χτύπημα στην σ. Κωνσταντίνα αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα γίνονται τα αφεντικά για να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, στις παρούσες συνθήκες τις καπιταλιστικής κρίσης.
Ας μην ξεχνάμε όμως ότι γίνεται εν τω μέσω της εξέγερσης του Δεκέμβρη, την ώρα που η νεολαία μαζί με τους εργαζόμενους μάχονται ενάντια στην Κυβέρνηση και το κράτος των Δολοφόνων.
Η σ. Κωσταντίνα μαζί με τις συναγωνίστριές της στο Σωματείο συμμετείχαν στη συνέλευση της κατειλημμένης από τους εργάτες ΓΣΕΕ, διαλέγοντας το δρόμο της ανεξάρτητης από τη γραφειοκρατία εργατικής πάλης. Καλούμε το εργατικό κίνημα, τις οργανώσεις της αριστεράς και τη νεολαία, να σταθεί στο πλευρό της σ. Κωνσταντίνας – αλλά και των συναγωνιστριών της στο Σωματείο - με κάθε τρόπο τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Επιπλέον πρέπει να οργανωθεί άμεσα μια καμπάνια γνωστοποίησης και καταδίκης της δολοφονικής επίθεσης και των αυτουργών της σε όλη την εργατική τάξη και το λαό.
Η εργοδοτική τρομοκρατία θα απαντηθεί άμεσα και στους δρόμους του ασυμβίβαστου ταξικού αγώνα, το δρόμο που η ίδια η Κωνσταντίνα Κούνεβα επέλεξε.

Ε.Ε.Κ Aθήνα 25 Δεκέμβρη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: