Πέμπτη, 14 Μαΐου 2009

Η εκδίκηση του Δεκέμβρη

Ανακοίνωση της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση


Με αποτυχία στρέφεται η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του συμπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ να μεταφέρουν μέσω των κομματικών τους παρατάξεων τις φοιτητικές εκλογές στις 13 Μάη.

Στόχος του αστικού μπλοκ εξουσίας ήταν η απομάκρυνση της ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών από τις ζωντανές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και η ταυτόχρονη μεταφορά της στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου των Ευρωεκλογών.

Σε μια χρονιά που σφραγίστηκε από το κίνημα του Δεκέμβρη και σε μια περίοδο ευρύτερης αναζήτησης και ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας, η μείωση της συμμετοχής είναι αποτέλεσμα της αποσυσπείρωσης των δυνάμεων της αστικής πολιτικής και κυρίως της κυβερνητικής ΔΑΠ - ΝΔΦΚ.
Με βάση τα αποτελέσματα στις πρώτες 66 σχολές αποτυπώνεται για τη ΔΑΠ μια σαφής τάση φθοράς που θα ξεπεράσει τις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πτώση αυτή αποτελεί συνέχεια της φθοράς της κυβερνητικής παράταξης τα τελευταία χρόνια. Στο πρόσωπο της ΔΑΠ πληρώνει η κυβέρνηση Καραμανλή τον πόλεμο που κήρυξε στη νεολαία. Πληρώνει το μέλλον της ανεργίας, της νέας φτώχειας και της μισής ζωής που τάζει στους νέους, πληρώνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Η ΠΑΣΠ αδυνατεί να εισπράξει τη δυσαρέσκεια ενάντια στην κυβέρνηση.

Δεν πείθει πλέον κανέναν ότι είναι αντιπολίτευση.

Το απέδειξε έμπρακτα με τη συμμαχία της - για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρονιά - με τη ΔΑΠ για τη μεταφορά της ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών, όπως το αποδεικνύει και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε κάθε κρίσιμη καμπή για το σύστημα (Δεξιά αντιπολίτευση στη ΝΔ τον Δεκέμβρη, στο ζήτημα του ασύλου κ.α.)
Η ΠΚΣ με την πτώση των εκλογικών της ποσοστών πληρώνει τη στάση της στο κίνημα.

Η ΚΝΕ κρατώντας εχθρική στάση στους αγώνες της νεολαίας (βλ. Δεκέμβρης) ακόμη και όταν σύρεται σε αυτούς (βλ. φοιτητικό κίνημα 2006-07) αδυνατεί να επικοινωνήσει με τη νεολαιίστικη ριζοσπαστικοποίηση.
Η ΑΡΕΝ του Συνασπισμού, παρά την προνομιακή της μεταχείριση από τα αστικά ΜΜΕ, σημειώνει οριακή πτώση.

Όσο και αν προσπάθησε να καπηλευτεί το κίνημα δεν μπόρεσε να αποκρύψει την φιλο-ΕΕ και εντός των ορίων του σημερινού συστήματος λογική της.
Η αντικαπιταλιστική πτέρυγα της ΕΑΑΚ καταγράφει σημαντική άνοδο.

Η μαχητική στάση της σε όλους τους νεολαιίστικους αγώνες και ο ρόλος της ως πολιτικό νεύρο του Φοιτητικού Κινήματος την αναδεικνύουν στην πιο συσπειρωμένη δύναμη των φοιτητικών εκλογών.

Αυτή η συσπείρωση είναι πάνω από όλα μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του φοιτητικού κινήματος και σημαντική συμβολή στην υπόθεση της συγκρότησης του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: