Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί σε όλες της πόλεις έχουν κατέβει στους δρόμους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Μολονότι χτές ψηφίστηκε το προσχέδιο νόμου,οι διαδηλώτές πολλαπλασιάζονται.
Το νομοσχέδιο της υπουργού παιδείας Μαριαστέλλα Τζελμίνι προβλέπει περικοπές στήν παιδεία, αύξηση των αναπληρωτών και των συμβασιούχων, δημιουργία ιδωτικών σχολείων και πανεπιστημίων, επιστροφή στο καθεστώς του μοναδικού δασκάλου στα Δημοτικά, την δυνατότητα της Αστυνομίας να περιπολεί εντός των σχολείων και άλλα μέτρα που στο σύνολο τους οδηγούν στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης .
Οι διαδηλώσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας για αρκετές μέρες με πολλές μορφές όπως αποκλεισμοί πόλεων, σιδηροδρομικών δικτυων, μαθήματα διαμαρτυρίας στις πλατείες, καθημερινες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους.
Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι καθολική. Απο τα δημοτικά και τα Λύκεια μεχρι τα Πανεπιστήμια. Φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές διαδηλώνουν καθημερινά στους
δρόμους. Η κυβέρνηση στην αρχή είπε ότι οι διαδηλωτές είναι
"σαν τα φύλλα του φθινοπώρου" τώρα αρχίζει να μιλάει για διάλογο.
Ο κόσμος της εκπαίδευσής απαντάει με συνθήματα όπως "Τα σχολεία δεν θα πληρώσουν την κρίση σας" , " κάτω τα χέρια απο την δημόσια εκπαίδευση", "Τζέλμινι είναι μόνο η
αρχή", "Σε αυτή τη χώρα έχουν περισότερες πιθανότητες οι τυχάρπαστοι παρά οι ερευνητές", "Και τα παιδιά των εργατών θέλουν να σπουδάσουν", "Ένας αμόρφωτος λαός θα πιστεύει τα παραμύθια του Καβαλιέρε" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: