Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η ομιλία της συντρόφισσας Τόνια Λαχανιώτη στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Η εφαρμογή του Καλλικράτη και του Μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και στις περιφέρειες από την κυβέρνηση με την στήριξη των εκλεγμένων Δημάρχων και περιφερειαρχών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Η κυβέρνηση –ΔΝΤ-ΕΕ επιλέγουν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου υπέρ των καπιταλιστών. Επιπλέον, ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΟΤΑ από το κράτος θα οδηγήσει τις νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές είτε σε επιπλέον δανεισμό είτε σε αύξηση της φορολογίας που θα επιβάλλει τοπικά ο κάθε ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στις επιλογές κατεδάφισης των κατακτήσεων τους και στην διάλυση των δομών των κοινωνικών υπηρεσιών που έχουνε ανάγκη εκατομμύρια, ντόπιοι και μετανάστες. Αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις π.χ. στην καθαριότητα, στις απολύσεις συμβασιούχων και στα ρατσιστικά πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Ο ρόλος μας ως εκλεγμένων εκπροσώπων είναι να στηρίξουμε αταλάντευτα αυτούς τους αγώνες και να αντισταθούμε για να μην φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη μας. Για να καταργηθεί το χρέος προς τους τραπεζίτες και όχι να γίνει θηλιά σε βάρος των κατακτήσεων και των διεκδικήσεων μας. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την ανυπακοή στην εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων, την κατάργηση των δημοτικών τελών και όχι την αύξηση της φορομπηξίας. Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του συμμέτοχου στη διαχείριση των επιθέσεων μέσα από την εκλογή μας στα όργανα που την ενορχηστρώνουν.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια θεωρεί ότι αυτή η ημερήσια διάταξη δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Είναι μια συνεδρίαση που δε σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση για κανένα πραγματικό ζήτημα, μόνο να ορίσει τα όργανα εκείνα που θα υλοποιήσουν τις επιθέσεις που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση –ΔΝΤ –ΕΕ, όπως η επιτροπή οικονομικών για παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων και την επιτροπή ποιότητας ζωής όπου οι εργολάβοι θα εισηγούνται ποιο έργο τους συμφέρει σε κάθε περίοδο.
Απέναντι στην ατζέντα δημάρχων και περιφερειαρχών υπάρχει και η ατζέντα των εργαζομένων:
-η ανεργία
-οι απολύσεις και περικοπές
-η συγχώνευση σχολείων και νοσοκομείων
-τα κτιριακά προβλήματα σχολείων και σχολών
-η καταστροφή του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου των Ιονίων.
-την αντίσταση για να μη γίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές.
Αυτά πρέπει να συζητηθούν σήμερα και σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο , για αυτά θα παλέψουμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων .
Για αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες και να απαιτούμε το συντονισμό και την κλιμάκωση τους για να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση . Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων για να μην απολυθεί κανένας, για μονιμοποίηση όλων, στηρίζουμε τον αγώνα για να μην κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία με τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις του Καλλικράτη. Καλούμε σε συμμετοχή στην αντιρατσιστική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 15 Γενάρη.
Οι αγώνες για την αντικαπιταλιστική ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ θα δοθούν στους δρόμους, τους χώρους δουλειάς, σπουδών, καθώς και στις γειτονιές και θα είναι ανυποχώρητοι απέναντι στους νέους διαχειριστές δημάρχους και περιφερειάρχες, απέναντι στις κλειστές συσκέψεις και τα κονκλάβια που θα στηρίξουν το μνημόνιο και τον Καλλικράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: