Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Ανακοινωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι,
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αγώνα σας. Τα ίδια προβλήματα και ανασφάλεια βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι. Η απόφαση της κυβέρνησης για να κλείσουν οι 5 ασφαλιστικές εταιρείες, αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους σε αυτές, είναι κομμάτι των σκληρών μέτρων που παίρνονται στο όνομα της εξυγίανσης της αγοράς, αλλά στην πραγματικότητα για την διαφύλαξη των κερδών και την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ενδεικτικό είναι ότι δεν προχώρησαν με την ίδια αποφασιστικότητα στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Ψωμιάδη.
Ο καπιταλισμός παντού συνθλίβει τα εργατικά δικαιώματα και ποδοπατεί τις ανάγκες μας. Το κεφάλαιο είτε πριν, στο όνομα της αύξησης των κερδών του, ξεζούμιζε τους εργαζόμενους, είτε τώρα, στο όνομα της κρίσης, θέλει πάλι να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Όμως, όπως δεν μοιράστηκαμε τα κέρδη τους, βγαλμένα από τον πλούτο που παράγουμε και την εκμετάλλευσή μας, έτσι και τώρα δεν μπορούμε να δεχτούμε να πληρώσουμε την κρίση τους.
Το μπλοκ εξουσίας από τα κόμματα του συστήματος, τα ΜΜΕ, τους μηχανισμούς του κράτους και την Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται και υπηρετεί τις αξίες της αγοράς, του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας. Τους βολεύει ακόμα και η ανεργία για να μας τρομοκρατούν, να μην διεκδικούμε καλύτερους μισθούς και περισσότερα δικαιώματα. Θέλουν να μας καλλιεργήσουν την αίσθηση της συνυπευθυνότητας για την πορεία των επιχειρήσεων τους και την ενοχή μας για τις ζημιές τους, όχι βέβαια τη συμμετοχή μας στα τα κέρδη τους. Θέλουν να μας στριμώξουν σε συναίνεση, διάλογους και συμφωνίες για να διαχειριζόμαστε τα ποσοστά των απολύσεων ή να αποδεχτούμε θυσίες για την «βιωσιμότητα».
Η Ν.Δ. εφάρμοσε και υπόσχεται και για μετά τις εκλογές να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την αντεργατική επίθεση με μέτρα για ενίσχυση, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, κατασκευαστών και προσφέροντας ακόμα πιο φτηνή, ελαστική και ανασφάλιστη εργατική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική αλλά ίσα –ίσα προτείνει και αυτό ιδιωτικοποιήσεις, κίνητρα για το κεφάλαιο και λειτουργία των νόμων της αγοράς και το τραγελαφικό: να καταργήσει τα stage στο δημόσιο, που το ίδιο θεσμοθέτησε.
Και εμείς, οι εργαζόμενοι, τι όπλο έχουμε να αντισταθούμε, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που μας ανήκει; Δυστυχώς μέχρι τώρα η εμπειρία είναι κάθε κλάδος και ο κάθε χώρος να παλεύει μόνος του όταν δέχεται μια επίθεση. Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα δεν συντονίζει και δεν ενώνει τις αντιστάσεις και τις κινητοποιήσεις μας. Οι τριτοβάθμιες οργανώσεις περιορίζονται σε επετειακές και συμβολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και εξαντλούνται σε μελέτες και προτάσεις για την «ανάπτυξη» και τη συμμετοχή του μισθού στην αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Όμως, υπάρχει ελπίδα. Και βρίσκεται στους αγώνες. Το απέδειξαν οι ανεξάρτητοι ενωμένοι αγώνες των εργαζόμενων σε χώρους που μπόρεσαν να ακυρώσουν έστω προσωρινά αντεργατικά μέτρα, να ανακαλέσουν απολύσεις, να αποτρέψουν ιδιωτικοποιήσεις. Σε αυτόν το δρόμο χρειάζεται να συνεχίσουμε για να ξεπεράσουμε τον κατακερματισμό του εργατικού κινήματος που υπάρχει με την ευθύνη του γραφειοκρατικού υποταγμένου συνδικαλισμού.
Είναι αναγκαία η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, ο συντονισμός των σωματείων, η δημοκρατία του αγώνα, ο προσανατολισμός του κινήματος όχι στο παζάρι για τα ψίχουλα, αλλά στη διεκδίκηση όλου του πλούτου που παράγουμε, στην ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, η νικηφόρα προοπτική.
Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται σε μια άλλη αριστερά. Στην αντικαπιταλιστική αριστερά της αναζήτησης, των ανυποχώρητων αγώνων, της επαναστατικής προοπτικής, της κοινωνικής απελευθέρωσης.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
· Διασφάλιση της εργασίας, του μισθού και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στις ασφαλιστικές εταιρείες. Απαγόρευση των απολύσεων.
· Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των υπεύθυνων και απόδοσή τους στους εργαζόμενους.
· Δημόσιο τραπεζικό και ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς κερδοσκοπία και χωρίς λειτουργία του με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Σε όφελος των εργαζόμενων για την ικανοποίηση των αναγκών τους.
· Εθνικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου (κερδοφόρων ή ζημιογόνων) χωρίς καμιά αποζημίωση στους τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: