Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δελτίο τύπου
Θεσσαλονίκη, 4.08.08

Η ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ
ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Η σημερινή μαύρη επέτειος της δικτατορία της 4ης Αυγούστου του 1936 φέρνει στην επικαιρότητα την ανάγκη του ασυμβίβαστου αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό από τη μεριά του κεφάλαιου. Η φασιστική δικτατορία του Μεταξά επιβλήθηκε για να χτυπηθεί ένα ανερχόμενο εργατικό κίνημα που με τους αγώνες τους ζητούσε να αλλάξει τη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά και να παρέμβει στην πολιτική μέσα από τη δράση του ΚΚΕ της εποχής και άλλων οργανώσεων εκείνης της περιόδου. Αυτό έδειξε η βάρβαρη καταστολή της Πρωτομαγιάς του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Αυτό έδειξε και η ομόθυμη στήριξη του Μεταξά από τους θεσμούς, δηλαδή το βασιλιά, το στρατό, τους δικαστές και τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και μια σημαντική μερίδα του πολιτικού κόσμου και της επίσημης διανόησης.
Το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου έφερε μια τεράστια οπισθοδρόμηση σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την υποχρεωτική φασιστική νεολαία ΕΟΝ και διαμόρφωσε ένα αστυνομικό κράτος πρωτοφανούς βαρβαρότητας με μυστικές αστυνομίες και γενικευμένο χαφιεδισμό, στρατόπεδα συγκέντρωσης, εξορίες και μαζικές φυλακίσεις, οργανωμένα βασανιστήρια κ.λπ. Δεν είναι τυχαίο ότι η 4η Αυγούστου στάθηκε η μήτρα από όπου ξεπετάχτηκε ο δοσιλογισμός και η συνεργασία με τους Ναζί στην Κατοχή και ο παρακρατικός αντικομμουνισμός του μετεμφυλιακού καθεστώτος και οι πρωτεργάτες της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.
Καμιά δήθεν επιστημονική ιστορική ματιά δεν μπορεί να ξεπλύνει αυτή τη δικτατορία που κόστισε τόσα πολλά στον ελληνικό λαό. Ούτε ο ηρωικός αντιφασιστικός αγώνας του λαού το 1940-44 μπορεί να κρύψει ότι οι επιτελείς του καθεστώτος ήταν απρόθυμοι να συγκρουστούν με τις δυνάμεις του φασιστικού άξονα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σήμερα που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, οι κοινωνικοί αγώνες και οι δημοκρατικές ελευθερίες μπαίνουν στο στόχαστρο, η επικαιρότητα της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Το ΜΕΡΑ με αφορμή την επέτειο καλεί σε αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης στους εργαζόμενους από τη ΝΔ και την πολιτική ΝΔ-ΕΕ-ΣΕΒ, καθώς και την αναζήτηση της αντικαπιταλιστικής προοπτικής πέρα από τη δικτατορία της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: