Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΛΥΡΙΚΟΥ
ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Επί χρόνια κρατούσαν μυστικό το σχέδιο για την ανέγερση Λυρικού θεάτρου στην Κέρκυρα οι αετονύχηδες υπηρέτες του λαού ώσπου έδωσαν στη δημοσιότητα την τεχνικοοικονομική μελέτη του εγχειρήματος
Η «τοπική αυτοδιοίκηση» δηλαδή μια χούφτα επαγγελματιών πολιτικών κάθε απόχρωσης χέρι-χέρι με μεγαλοεργολάβους αποφάσισαν να κάνουν την Κέρκυρα Βιέννη . Όταν ακούει ο κάθε Κερκυραίος τέτοιες μεγαλοστομίες καταλαβαίνει ότι παίζονται πολλά λεφτά. Τα ίδια άκουσε και όταν θεμελιώθηκε το Νοσοκομείο της Κέρκυρας που παραμένει ατελείωτο για χρόνια .Τα ίδια άκουγε και με το συνεδριακό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που έχει στοιχειώσει.
.
Πρόκειται για ένα ανέφικτο , ακατάλληλο και πανάκριβο έργο που το μόνο που εξυπηρετεί είναι ο πλουτισμός «υμετέρων» .
Σκοπεύουν να χτίσουν , έξω από την πόλη , ένα κτήριο 14.550 τ.μ. με χωρητικότητα 900 θέσεων .
Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης εκτιμούν ότι με την ενοικίαση της αίθουσας για 260 !!!! μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις το χρόνο , τα έσοδα θα είναι 729.000 Ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών το Λυρικό Θέατρο θα λειτουργεί με 4!!! άτομα προσωπικό (και αυτά διευθυντικό), ενώ κάθε χρόνο θα «κόβει» 135.000 εισιτήρια !!! προς 25 Ευρώ το άτομο, τουλάχιστον . Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια θα θέλει 100 Ευρώ για μια παράσταση και ένας φορέας 5.000 Ευρώ για κάθε μέρα ενοικίασης της αίθουσας.
Ποιος φορέας θα μπορέσει να διοργανώσει έστω και 10 παραστάσεις η Συνέδρια το χρόνο με τέτοια έξοδα.
Το ανέβασμα της Traviata από τη Δημοτική Χορωδία και την συμφωνική ορχήστρα της Κέρκυρας στοίχισε 34.000.000 δρχ. για 3 παραστάσεις. Ο Κουρέας της Σεβίλης από την Bottega delle voci στοίχισε 200.000 ευρώ . Ενώ οι περισσότεροι φορείς που κάνουν κάποια εκδήλωση , συνέδριο η συναυλία δεν έχουν χρήματα ούτε για τα στοιχειώδη έξοδα τους . Για τα περί συνεδριακού τουρισμού ας μην κουβεντιάζουμε γιατί τα ίδια ειπώθηκαν και με το Συνεδριακό κέντρο του προηγούμενου Δεσπότη και είδαμε τα αποτελέσματα, όχι μόνο δεν έγινε κανένα συνέδριο αλλά το κτήριο μένει από τότε αχρησιμοποίητο.
Ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι το έργο αρχίσει και τελειώσει κάποτε ( που η πείρα μας έχει διδάξει ότι μάλλον θα καταλήξουμε με μπετά στη μέση κάποιου χωραφιού και με υπηρέτες του λαού να αλληλοεκτοξεύουν κατηγορίες από τα κανάλια) ποιος θα χρηματοδοτεί την λειτουργία του; Η Κέρκυρα έχει πλυθησμό 110.000 κατοίκους σε όλο το νησί και η Πόλη μόλις 50.000 . Διαθέτει δε Τρία δημοτικά θέατρα στο κέντρο ( Το San Giacomo, το Δημοτικό θέατρο, και το Φοίνικα ).
Εάν μπορούν να διατεθούν σχεδόν 40.000.000 Ευρώ τότε αυτό που χρειαζόμαστε είναι
Πρώτον: Να Διαρρυθμιστεί εσωτερικά και να συντηρηθεί εξωτερικά το San Giacomo , το παλαιότερο Λυρικό Θέατρο της χώρας και να δοθεί για χρήση .
Δεύτερον : Να Ανακατασκευαστεί εξωτερικά και να συντηρηθεί εσωτερικά το Δημοτικό Θέατρο έτσι ώστε να αρμόζει με την αρχιτεκτονική της Πόλης, να είναι αντάξιο του παλαιού δημοτικού θεάτρου που έπεσε με τους βομβαρδισμούς κατά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο και να μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερες εκδηλώσεις και συνέδρια.
Τρίτον : Να γίνει Πολιτιστικό κέντρο το κτήριο της Νομαρχίας (εν όψει της μετακόμισής της σε άλλο κτήριο) και να στεγαστούν εκεί οι δεκάδες χορωδίες και πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας.
Τέταρτον : Να ανακατασκευασθεί η σκεπή του Φοίνικα .
Πέμπτον : Να δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα για την δημιουργία μικρών πολιτιστικών χώρων και υπαίθριων θεάτρων σε όσα χωριά είναι δυνατόν.
Οι αντιδράσεις μας πρέπει να γενικευτούν εάν δεν θέλουμε να κατασπαταληθούν εκατομμύρια ευρώ που μας ανήκουν και να καταλήξουμε μετά από λίγα χρόνια να μην έχουμε ούτε ένα Δημοτικό θέατρο προκειμένου να πλουτίσουν για άλλη μια φορά οι γνωστοί.


ΜΕΡΑ Νομού Κέρκυρας