Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Αρνητική απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Παντοκράτορα.

Η Απόφαση του ΠΣ της ΠΙΝ να γνωμοδοτήσει αρνητικά στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον Παντοκράτορα αποτελεί νίκη για το κίνημα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα.
Η Αντικαπιταλιστική αριστερά στα Ιονία , άλλες παρατάξεις , περιβαλοντικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία τοπικοί φορείς καθώς και το κίνημα των αγανακτισμένων της πλατείας αξιοπρέπειας έδωσαν μια σοβαρή μάχη και πέτυχαν μια ακόμα νίκη.
Η απόφαση του ΠΣ έρχεται να προστεθεί στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δεκάδων τοπικών φορέων που αρνούνται την μετατροπή του νησιού σε βιομηχανικό πάρκο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Αντικαπιταλιστική αριστερά στα Ιόνια μέσω της εισήγησης που έκανε η Τόνια Λαχανιώτη υποστήριξε τα εξής.

"
Η δημόσια συζήτηση που έχει γίνει έως τώρα για το ζήτημα του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα (αλλά και στα Διαπόντια νησιά), οι λαϊκές συνελεύσεις στο Σπαρτύλα, στο Σωκράκι και στην Άνω Κορακιάνα, η προκλητικά αντιφατική στάση της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ( συνεχείς αναβολές της συζήτησης από το Φεβρουάριο, οπότε το είχαμε θέσει ως θέμα για την ημερήσια διάταξη, αυθαίρετη αφαίρεση του θέματος από την ημερήσια διάταξη, ημερίδα στο ΤΕΕ που σχεδιάστηκε να γίνει σε «κλειστό κύκλο») έχουν αναδείξει ήδη πλήθος πλευρών του ζητήματος. Θα συνοψίσουμε τις κυριότερες:
Ø  Η χρήση της αιολικής ενέργειας δεν είναι προς το κοινωνικό συμφέρον γενικά και αόριστα.
Ø  Τα αιολικά πάρκα - βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών είναι μορφή «πράσινης» επιχειρηματικότητας προς όφελος των εταιριών που τις κατασκευάζουν και τις εγκαθιστούν.
Ø  Η εγκατάστασή τους καταστρέφει ανεπανόρθωτα τον περιβάλλοντα χώρο (διάνοιξη δρόμων σε δασικές εκτάσεις, “φύτεμα”  όγκων από μπετόν σε κορυφογραμμές βουνών, οπού το έδαφος είναι “λεπτό”, και σε θαλάσσιες περιοχές) και μετά από 15-20 χρόνια χρήσης αφήνει πίσω της ένα βιομηχανικό νεκροταφείο.
Ø  Το ενεργειακό κόστος κατασκευής, εγκατάστασης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών δεν ισοσταθμίζεται από την παραγόμενη ενέργεια, που κακώς ονομάστηκε εναλλακτική, γιατί σε τέτοια κλίμακα είναι πάντοτε συμπληρωματική.
Ø  Εταιρίες όπως η ENOVA είτε λυμαίνονται έναντι εξευτελιστικών ενοικίων δημόσιες εκτάσεις είτε ψευδώς τις παρουσιάζουν ως ιδιωτικές,  διευκολυνόμενες από την κεντρική και τις τοπικές εξουσίες στο πλαίσιο της εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας.
Ø  Το σημαντικότερο απ’ όλα, εγκαταστάσεις τέτοιου τύπου και υπό παρόμοιες συνθήκες σήμερα στη χώρα μας χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικοί κριοί για την πλήρη άλωση της ΔΕΗ από το ιδιωτικό κεφάλαιο και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Επειδή η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό, πρέπει να βρίσκεται κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Η ενεργειακή πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και τις λαϊκές ανάγκες και να σχεδιάζεται μετά από προσεκτική μελέτη των ενεργειακών αναγκών της κάθε περιοχής και της χώρας γενικότερα. Όπως υποστηρίζουν ανεξάρτητες από επιχειρηματικά συμφέροντα επιστημονικές έρευνες διεθνώς, τα κεντρικά – ιεραρχικά μοντέλα παραγωγής και διανομής ενέργειας δεν μπορούν ποτέ να είναι οικολογικά, όπως μπορούν να είναι τα αποκεντρωμένα – κατανεμημένα ή ομότιμα δίκτυα.
Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, ενώ παρουσιάζονται με επιστημονικοφανή μανδύα, δεν αποδεικνύουν την ωφελιμότητα του συγκεκριμένου έργου για το κοινωνικό σύνολο. Επικαλούνται μελέτες  που αφορούν άλλες περιοχές  προβαίνοντας σε αυθαίρετες γενικεύσεις και προωθούν την αντίληψη της << πράσινης ανάπτυξης >> ( διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στα πλαίσια της λογικής του κέρδους και της αγοράς ).
Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή η αδειοδότηση για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου αποφασίστηκε μονομερώς, αδιαφανώς και εσπευσμένα από τον προηγούμενο Περιφερειάρχη και τον Υπερπεριφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να επιδιώξει την ανάκληση των πράξεων αυτών , σεβόμενο τη βούληση των κατοίκων και των συλλογικών φορέων, που έχει εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, και προβαίνοντας στις προσήκουσες για την ανάκληση αυτή ενέργειες.
Επιπλέον, το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την πολιτική βούληση ότι δε θα  επιτρέψει να προχωρήσουν  παρόμοιες διαδικασίες σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Περιφέρειας, γιατί δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και το συμφέρον της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Κέρκυρα 23-8-2011
Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

xω φτιαξει ενα blog που αναφερεται στο κινημα
και την αριστερα.Ειναι σε αρχικη μορφη βεβαια :
http://kinhmatiko.blogspot.com/
Kαλη συνεχεια