Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Περί Ανεξαρτησίας της Κέρκυρας ο λόγος

ΠΕΡΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Δημοσιεύθηκε χτες (26 Σεπτέμβρη 2008) στον Guardian ρεπορτάζ της Helena smith στο οποίο γίνεται λόγος για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η εν λόγω συντάκτης του ρεπορτάζ αναφέρεται εκτενώς στην δημιουργία αυτονομιστικού κινήματος το οποίο θα εκφρασθεί και στις επόμενες δημοτικές εκλογές με στόχο την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Κέρκυρας.
Η συντάκτης του άρθρου αναφέρεται σε υπαρκτά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση στο νησί όπως για παράδειγμα το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την εξέγερση της Λευκίμμης, την κατάσταση του νοσοκομείου , του οδικού δικτύου, της καθαριότητας της πόλης, της έλλειψης χώρων στάθμευσης και της εγκατάλειψης της παλιάς πόλης και των ιστορικών μνημείων.
Η αλήθεια είναι ότι το βαρύ κλίμα που υπάρχει μέσα στο λαό εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης ενώ μέχρι πρότινος εκδηλωνόταν με κατάρες κατά της κυβέρνησης και της αμαρτωλής 20ετίας του ΠΑΣΟΚ, εσχάτως εμπλουτίζεται όλο και πιο συχνά με αναθέματα κατά της Ένωσης.
Ο ιδιαιτέρα αναπτυγμένος μικροαστικός χώρος που βίωσε την ευημερία της προηγούμενης περιόδου αποτελεί το καλύτερο έδαφος για την ανάπτυξη και διάδοση παρόμοιων αντιλήψεων.
Ένα τέτοιο κλίμα ,βέβαια , υπήρχε πάντα σε μια λανθάνουσα κατάσταση με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορα περιστατικά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το σημερινό φαινόμενο όμως έχει άλλα χαρακτηριστικά . Εκτός από την εμφάνιση της «Κερκυραϊκής παρέμβασης» και των έντονων φημών για την εξέλιξή της σε «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» έχουμε αναγραφή συνθημάτων και αφισών σε ολόκληρο το νησί , γνωστούς σοσιαλιστές να επικροτούν και αναζήτηση υπογείως προσωπικοτήτων προκειμένου να στελεχώσουν μηχανισμούς εκπροσώπησης.

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει έφορο έδαφος για τέτοιου είδους ανοησίες είναι ιστορικά εξηγήσιμοι .
Στις 21η Μαΐου του 1864, κατόπιν δημοψηφίσματος και με την συγκατάθεση των μεγάλων δυνάμεων η Κέρκυρα και τα άλλα νησιά του Ιονίου ενσωματώθηκαν στον νεοσύστατο εθνικό κορμό.
Η Κέρκυρα από πρωτεύουσα των Επτανησίων με ισχυρή βιομηχανική ανάπτυξη , διαμορφωμένη αστική κοινωνία με βιομηχανικό προλεταριάτο και με εργατική κουλτούρα, μετατράπηκε σε μια πάμφτωχη αγροτική επαρχία μιας πάμφτωχης χώρας . Ο μισός πλυθησμός αναγκάστηκε να μεταναστεύσει.
Η μετέπειτα τουριστική ανάπτυξη , η αλλοίωση των συνειδήσεων και το κύμα νεοπλουτισμού και μικροαστικοποίησης επούλωσαν το τραύμα αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν από την συλλογική μνήμη την ανάμνηση ενός «ένδοξου και υπερέχοντος παρελθόντος».
Αυτό εμφανίζεται στις μέρες μας με την μορφή ανιστόρητης καρικατούρας ,αρκούντως επικίνδυνο , προσπαθώντας να εδράσει στα πιο καθυστερημένα στρώματα της κοινωνίας.
Δεν μοιάζει με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Ότι λείπει από την Θεσσαλονίκη εδώ υπάρχει.
Το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι το εξής «ανεξάρτητοι από ποιόν?» Την στιγμή ακριβώς που στενεύουν τα περιθώρια για το «αθηνοκεντρικό κράτος» και η ευρωπαϊκή ένωση ελέγχει και ορίζει την παραμικρή αναπτυξιακή η ακόμα και πολιτιστική προσπάθεια. Τη στιγμή που ο έλεγχος επί της τοπικής αυτοδιοίκησης μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς το ευρωπαϊκό κέντρο. Όταν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Κέρκυρας που αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους είναι αγορασμένα από ξένους.
Αυτή τη στιγμή όταν λες «ανεξαρτησία» τι ακριβώς εννοείς? Την ανομολόγητη επιθυμία σου να υπάρξουν σήμερα αφεντικά που να σε μετατρέψουν σε μια νύχτα σε μια προνομιακή ζώνη ευημερίας με σοσιαλιστική αύρα Κορσικής , κρατική υπόσταση Μάλτας και οικονομία Μονακό ?
Και αυτό τι είναι ? Μια μοντέρνα σοσιαλιστική αντίληψη ?
Φαίνεται ότι χρειάζεται να επαναλάβουμε με κάθε τρόπο. Τα δεινά των εργαζομένων κάθε εθνικότητας δεν οφείλονται στην αντίθεση, Αθήνας – Θεσσαλονίκης η Λάρισας -Βόλου αλλά στην αντίθεση Κεφαλαίου εργασίας. Όσο ανόητος και να είναι ένας σοσιαλιστής αυτό θα έπρεπε να το είχε μάθει.

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΕΡΑ Πολιτική πρόταση και εισήγηση στην πανελλαδική σύσκεψη


Πολιτική πρόταση-εισήγηση του ΜΕΡΑ



13.09.08
Το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 7 Σεπτέμβρη στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για τη ΔΕΘ, δημοσιοποίησε την πολιτική πρόταση-εισήγηση του για τις μάχες της περιόδου, το άμεσο πρόγραμμα πάλης του Μετώπου, το σχεδιασμό για την αναβάθμιση και παρέμβαση του ΜΕΡΑ και την ενωτική του πρόταση για την αντικαπιταλιστική αριστερά και τις ευρωεκλογές.
Επιδίωξη είναι η πρόταση-εισήγηση να συζητηθεί πλατιά με όλους τους αγωνιστές του Μετώπου, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με εκδηλώσεις και συσκέψεις σε όλες τις πόλεις και χώρους. Ανάγκη η προβολή του προγράμματος πάλης και της ενωτικής πρότασης στο δυναμικό της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
Πιο συγκεκριμένα, το ΜΕΡΑ στο κείμενό του διατυπώνει την ανάλυσή του για την κρίση του συστήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με βάση τις πολλές και σοβαρές εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας, του πολέμου και της αντεργατικής επίθεσης που βαθαίνει.
Στο πολιτικό κείμενο του Μετώπου γίνεται αναφορά στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας.
Όπως αναφέρει «το πιο ουσιαστικό στοιχείο της περιόδου για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς είναι το μεγάλο ρεύμα της αποστοίχισης από τον αστικό δικομματισμό, και αναζήτησης προς τα αριστερά» ενώ στο κεφάλαιο για την αριστερά τίθεται το βασικό δίλημμα «Αριστερά της ενσωμάτωσης ή της ανατροπής;».
Σημαντικό κεφάλαιο του ντοκουμέντου του ΜΕΡΑ αποτελεί η πρόταση και το περιεχόμενο για το πολιτικό ρεύμα αντίστασης-ρήξης και ανατροπής και την αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά.
Όπως τονίζεται «το ΜΕ.Ρ.Α. αναγνωρίζει σήμερα ως κεντρικό πολιτικό του στόχο την πάλη για την απόκρουση, ήττα και ανατροπή της διεθνούς και διαρκούς αντεργατικής, τρομοκρατικής και πολεμικής εκστρατείας του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, καθώς και των κυβερνήσεων που την προωθούν, για την επίτευξη κατακτήσεων προς όφελος των εργαζομένων, μέσω του διαρκούς πολιτικού αγωνιστικού εκβιασμού του κινήματος και της ανεξάρτητης εργατικής πολιτικής, για να ανατραπούν οι συσχετισμοί σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, από τη σκοπιά της κοινωνικής επανάστασης».
Στο ίδιο κεφάλαιο διατυπώνεται και το άμεσο πρόγραμμα πάλης του Μετώπου, που θα σηματοδοτεί τις παρεμβάσεις του δυναμικού και των συνιστωσών του ΜΕΡΑ στις επόμενες μάχες.
Στο κείμενο-εισήγηση υπάρχει αναλυτική πρόταση για τις πρωτοβουλίες και το σχεδιασμό για την αναβάθμιση και παρέμβαση του ΜΕΡΑ το επόμενο διάστημα. Ξεχωρίζει ο σχεδιασμός για 2 πολιτικά και πολιτιστικά διήμερα, με αρχή τον Νοέμβριο για τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και κρίσης, αλλά και κινηματικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης για τα ζητήματα της καταγγελίας της απαράδεκτης συλλογικής σύμβασης ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, το μέτωπο της ακρίβειας και των εργασιακών, το κίνημα της παιδείας, κ.α.
Τέλος, στην εισήγηση του ΜΕΡΑ παρουσιάζεται σχέδιο για την παρέμβαση στην κατεύθυνση της δημιουργίας του πόλου και την ενότητα των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς, καθώς και η ενωτική του πρόταση μπροστά και στη μάχη των ευρωεκλογών.
Το ΜΕΡΑ θα πάρει πρωτοβουλίες καταθέτοντας πρώτα από όλα στους εργαζόμενους, τους αγωνιστές, και στις πολιτικές οργανώσεις της ρ.α. την πολιτική του πρόταση. Θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, στην βάση της συνολικότερης πολιτικής του λογικής, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πάλης των εργαζόμενων και την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής μετωπικής πολιτικής συνεργασίας όλων των δυνάμεων της επαναστατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Αναλυτικά η εισήγηση-πρόταση του ΜΕΡΑ στην ιστοσελίδα του Μετώπου http://www.meranet.gr/

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Άρης Βελουχιώτης

Ένα τραγούδι για τον Άρη

Socialist Worker για τον πόλεμο στην Οσετία

APΘPO ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ SOCIALIST WORKER ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ TOY MΠOPIΣ KAΓKAPΛITΣKI AΠO TH PΩΣIA


Ο Μπόρις Καγκαρλίτσκι είναι αγωνιστής της αριστεράς στη Ρωσία και διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών Παγκοσμιοποίησης στη Μόσχα


«Aντιμετωπίζουμε τον πόλεμο σαν άδικο και ιμπεριαλιστικό και από τις δύο μεριές»


«Διεθνώς ο πόλεμος ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ, τουλάχιστον στην Κεντρική Ευρώπη και στον Καύκασο. Αποδείχτηκε ξαφνικά ότι ο έλεγχος και η επιρροή της μοναδικής υπερδύναμης είναι περιορισμένα. Ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπερδύναμη δεν μπορεί να προστατέψει τους προστατευόμενούς της όπως τη Γεωργία.

Όμως, είναι μια δύσκολη κατάσταση για την Αριστερά στην Ρωσία, επειδή δεν υπάρχει καμιά πλευρά στην οποία να μπορεί να εκφράσει την συμπάθειά της.

Από την μια πλευρά, εμείς –η πλειοψηφία της Αριστεράς στη Ρωσία- τασσόμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα να παρουσιαστεί ο Σαακασβίλι ως θύμα. Όχι μόνο γιατί τυπικά ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν την εισβολή στη Νότιο Οσετία, αλλά και εξαιτίας της φύσης του καθεστώτος του, το οποίο είναι ο στενότερος σύμμαχος του Τζορτζ Μπους στη περιοχή.

Στην πραγματικότητα, η Γεωργία γίνεται πιο σημαντική για τη στρατηγική των ΗΠΑ από την Τουρκία ή το Αζερμπαϊτζάν για παράδειγμα, κράτη που έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν μια πολιτική ανεξαρτησία σε κάποια ζητήματα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η ήττα των γεωργιανών στρατευμάτων είναι από μια άποψη καλά νέα για τους Γεωργιανούς, γιατί μπορεί να πυροδοτήσει μεγαλύτερη αντίσταση στο καθεστώς του Σαακασβίλι και θα κάνει πολλούς Γεωργιανούς να σκεφτούν ξανά τη σχέση ανάμεσα στη χώρα τους και τις ΗΠΑ. Ελπίζω ότι η γεωργιανή κοινωνία θα βγάλει μερικά συμπεράσματα από ό,τι έγινε.

Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να παρουσιάσουμε τη Ρωσία ως μια «ειρηνευτική δύναμη» η οποία «τιμώρησε τον εισβολέα», όπως αρέσκονται να ισχυρίζονται οι Ρώσοι αξιωματούχοι. Πάνω απ’ όλα, δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι οι Ρώσοι ηγέτες έχουν τη δική τους ιμπεριαλιστική ατζέντα στον Καύκασο.

Ξέρουμε ότι τα ρώσικα στρατεύματα προέλασαν πολύ βαθύτερα στο γεωργιανό έδαφος από ότι ήταν στρατιωτικά αναγκαίο. Οι Ρώσοι στρατηγοί ήθελαν να κάνουν μια επίδειξη δύναμης και να τονώσουν τις φιλοπόλεμες, εθνικιστικές απόψεις μέσα στη ρώσικη κοινωνία.





Aπώλειες

Ούτε μπορούμε να δείξουμε συμπάθεια στο καθεστώς της Νότιας Οσετίας, που είναι ένα αυταρχικό και διεφθαρμένο καθεστώς. Είναι πολύ βαθιά αναμιγμένο στο λαθρεμπόριο νοθευμένης βότκας στη Ρωσία. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, δηλητηριασμένοι από αυτή την νοθευμένη βότκα. Από μια άποψη η Ρωσία έχει περισσότερες απώλειες στη Νότια Οσσετία από τη βότκα παρά από τις συγκρούσεις με τα γεωργιανά στρατεύματα!

Γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο σαν άδικο και ιμπεριαλιστικό και από τις δυο μεριές. Με τους μόνους που αισθανόμαστε αλληλεγγύη είναι με τον άμαχο πληθυσμό και στις δυο πλευρές –και στη Γεωργία και στη Νότια Οσετία- που βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά.

Πιστεύω ότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι πιο δραματικές στη Γεωργία παρά στη Ρωσία.

Η ρώσικη κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από τη σύγκρουση, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το καθεστώς της Γεωργίας αποδυναμώθηκε.

Ωστόσο δεν πιστεύω ότι ο αντίκτυπος του πολέμου θα είναι πολύ βαθύς στη ρώσικη κοινωνία. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι, δεδομένου του συσχετισμού δύναμης, αυτός ο πόλεμος με δυσκολία θα μπορούσε να χαθεί.

Επίσης, για πολιτιστικούς λόγους, οι Ρώσοι τείνουν να αγαπάνε τους Γεωργιανούς. Μια παλιότερη γενιά Ρώσων αγαπάνε ιδιαίτερα τα κρασιά της Γεωργίας, τη κουζίνα της, το σινεμά της κλπ. Ετσι, οι απόπειρες καλλιέργειας αντιγεωργιανού εθνικιστικού, ρατσιστικού μίσους έχουν γενικά αποτύχει.

Υπάρχει μια πολύ περίεργα θετική παράπλευρη συνέπεια αυτού του πολέμου, η οποία μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ρώσικη κοινωνία και οικονομία. Φαίνεται ότι θα μπλοκαριστεί η είσοδος της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Αυτό το θεωρώ πολύ καλό νέο –σημαίνει ότι θα σωθούν πολλές θέσεις εργασίας στη Ρωσία και θα είναι καλό για την εργατική τάξη της χώρας.

Και οι δυο προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Τζον Μακέην, έχουν μιλήσει αρνητικά για την είσοδο της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Είναι φανερό ότι η Γεωργία, που είναι ήδη μέλος του ΠΟΕ, δεν θα είναι ένας εύκολος διαπραγματευτής με τη Ρωσία. Η Ουκρανία επίσης έχει τις διαφορές της με τη Ρωσία και θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την είσοδό της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο πόλεμος έγινε σε συνθήκες μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η οποία μόλις έχει ξεκινήσει.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση στην Αριστερά της Ρωσίας για το αν πρόκειται να γίνει. Ομολογώ ότι επέμενα ότι το πιο πιθανό είναι να μην γίνει πόλεμος, και πως οι δυο πλευρές θα ήταν αρκετά λογικές ώστε να σταματήσουν έστω τη τελευταία στιγμή. Αποδείχτηκα λάθος.




Συγκρούσεις

Όμως, ο συνάδελφός μου Βασίλι Κολτάσοφ, επικεφαλής της ομάδας οικονομικών ερευνών στο Ινστιτούτο Μελετών Παγκοσμιοποίησης, επεσήμανε ότι κάθε φορά που υπάρχει μια δομική κρίση του καπιταλισμού, αυξάνεται ο αριθμός των στρατιωτικών συγκρούσεων. Τελικά είχε δίκιο!

Η σύγκρουση στο Καύκασο είναι σημάδι της κρίσης για την νεοσυντηρητική στρατηγική της αυτοκρατορικής επέκτασης των ΗΠΑ. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» έχει μπει σε αδιέξοδο και αυτό είναι πια εμφανές. Παρόλο που οι ΗΠΑ μπορούν να κερδίσουν κάποιες τυπικές νίκες στο Ιράκ δεν μπορούν να βρουν μια στρατηγική για να τελειώσουν τον πόλεμο δεν έχουν «σχέδιο Νο 2».

Μέχρι στιγμής έχουν κατορθώσει να ελαττώσουν τις αμερικάνικες απώλειες. Όμως, το ερώτημα είναι αν μπορούν να φτάσουν σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει η ανάγκη παρουσίας αμερικάνικων στρατευμάτων εκεί. Από αυτή την άποψη η επιτυχία στη ελάττωση των απωλειών, δεν απαντάει στο στρατηγικό ερώτημα τι θα γίνει στο Ιράκ.

Και με την κρίση του πολέμου στη Γεωργία, με την αδυναμία των ΗΠΑ να προστατέψουν το «κράτος-πελάτη» τους από μια άλλη δύναμη, δημιουργείται μια κατάσταση όπου πολλά άλλα τέτοια κράτη θα έχουν δεύτερες σκέψεις».

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Σεπτέμβριος 18, 2008

Για τη σημαντική απόφαση που δικαιώνει το αγώνα του ΣΜΤ για την κάλυψη από σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση-Εργαζόμενοι Μηχανικοί:
Στο κενό έπεσε το πρωτοφανές αντεργατικό πραξικόπημα που επιχείρησαν πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων οι εργοδοτικές φορείς και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΣΤΥΕ), με στόχο να μην διατηρηθεί σε ισχύ η περυσινή μεγάλη κατάχτηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών να συμπεριληφθούν στη συλλογική του σύμβαση όλοι οι εργαζόμενοι μισθωτοί τεχνικοί, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
Διαβάστε περισότερα στην Ιστοσελίδα του ΜΕΡΑ Θεσσαλονίκης

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Το ΜΕΡΑ καταγγέλει τις μαζικές προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη και την κράτηση στη ΓΑΔΘ για πάνω από 12 ώρες 25 ατόμων. Δεν τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, δεν επιτρέπεται σε συγγενείς και δικηγόρους να τους δουν, στερούνται τροφής και νερού, ενώ για να πάρει τα φάρμακά του ένας από τους κρατούμενους χρειάστηκαν παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.
Οι προσαγωγές έγιναν μετά αθρόες συλλήψεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με νομικούς επιχειρείται να συνδεθούν με την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της πόλης.
Στο όνομα του κύρους της αστυνομίας κατάντησε επικίνδυνο να κυκλοφορούν νέοι άνθρωποι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να καταπατούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει και την πολιτική ευθύνη δείχνει για άλλη μια φορά το αυταρχικό πρόσωπό της. Κυβέρνηση και μηχανισμοί καταστολής για άλλη μια λειτουργούν άμεσα όταν πρόκειται να κάνουν επίδειξη πυγμής, την ίδια μέρα που ο Γ. Βουλγαράκης πέφτει στα μαλακά παραιτούμενος με μια δήλωση όπου ζητάει και ρεστά, την ώρα που ολοφάνερα κερδοσκοπεί σε βάρος της κοινωνίας.
Το ΜΕΡΑ μαζί με κάθε δημοκράτη απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας, αλλά και την κατάργηση του νομικού πλαισίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΕΕ που επιτρέπει την αστυνομική αυθαιρεσία.

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Κατηγορούνται ότι πετούσαν χωριάτικα αυγά στο Δήμαρχο τους.

Από τη προηγούμενη ανταπόκριση μας από την Λευκίμμη είχαμε μείνει εκεί που τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούσαν για εισαγόμενους αναρχικούς στην Λευκίμμη.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Την περασμένη βδομάδα έγινε απόπειρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στην Λευκίμμη. Το πλήθος των πολιτών που παρακολουθούσε την συνεδρίαση αποδοκίμαζε τον Δήμαρχο και άρχισε να εκτοξεύει εναντίον του αυγά (χωριάτικα). Μια τέτοια ενέργεια – αυτήν την εποχή που δεν γεννάνε οι κότες - θεωρείται ύβρις . Οι εμπλεκόμενοι βέβαια πρόβαλαν την παιδαριώδη δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν ανοικτά τα σούπερ μάρκετ. Ας είναι.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος υποβάλει μηνήσεις σε δεκάδες Λευκιμμαίους και η αστυνομία προχωράει σε συλλήψεις επικίνδυνων ταραχοποιών.
Η σύλληψη της πρώτης 70χρονης αναρχικής έγινε στην κουζίνα της την ώρα που «χτύπαγε» αυγά, ενώ φορούσε και μαύρα (όπως το συνηθίζει ο χώρος).
Την μετέφεραν με συνοδεία τριών περιπολικών πενήντα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Κ.
Κατά την διάρκεια της ανάκρισης ο ανακριτής διαπίστωσε ότι η εν λόγω αναρχική «δεν μιλάει». Ο 80ρονος σύζυγος της ταραχοποιού του είπε ότι δεν μιλάει επειδή της έχει ανέβει το ζάχαρο και υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κώμα.
Λίγο πιο πέρα ο βουλευτής της Αριστεράς εξηγούσε στους δημοσιογράφους «την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος» ενώ ο 80χρονος σύζυγος έτρεχε στο ανακριτικό γραφείο με τις ενέσεις ινσουλίνης στο χέρι να προλάβει το κακό.
Η σύλληψη του δεύτερου(80ρονου) αναρχικού έγινε κάτω από πιο περίπλοκες συνθήκες .
Ο εν λόγω αναρχικός γύριζε από το κτήμα του φορτωμένος δίχτυα, συναντάει κάποιο χωριανό του και του λέει ότι «τονε ψάχνει η αστυνομία». Αυτός υπέθεσε ότι τον θέλουν για μια κτηματική διαφορά που έχει με τον αδελφό του και πήγε στο τμήμα μαζί με τα χαρτιά που αποδείκνυαν το δίκαιο των διεκδικήσεων του. Εκεί τον συλλαμβάνουν και τον μεταφέρουν στα κρατητήρια της Κέρκυρας.
Δε είμαι σίγουρος ακόμα, αν ο γέροντας αυτός έχει καταλάβει τον λόγο της σύλληψης τους .
Οι υπόλοιποι αναρχικοί διαφεύγουν, μέχρι αυτή τη στιγμή, τη σύλληψη.
Πολλοί μιλούν για μαυροντυμένες 70χρονες αναρχικές και 80χρονους «ροπαλοφόρους» που περιπλανώνται στις γύρω περιοχές για να αποφύγουν το αυτόφωρο.
Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχουν συλληφθεί παραπάνω από σαράντα από δαύτους.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με την καλή έννοια) , καταδίκασαν τα επεισόδια και ζητούν τη σύλληψη των «ηθικών αυτουργών».
Το πιάσατε το υπονοούμενο.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008