Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια για τους μετανάστες

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μαζί με το ΛΑΟΣ και τους Νεοναζί ετοιμάζετε να εφαρμόσει την νέα ‘’μεταναστευτική πολιτική’’ της κτίζοντας ‘’Φράχτη του αίσχους στον Έβρο’’, δημιουργώντας πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης και προχωρώντας σε σκούπες στο κέντρο της Αθήνας, άλλο ένα καράβι με πρόσφυγες και μετανάστες – μεταξύ τους και δεκάδες παιδιά – βούλιαξε ανοιχτά της Κέρκυρας 16/1. 241 άτομα σώθηκαν από πλοίο με Ολλανδική σημαία ενώ αγνοούνται ακόμα άλλοι 22 μετανάστες ίσως και περισσότεροι καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμα αριθμό.
Την ώρα που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχεια, τον πόλεμο και τις δικτατορίες των χωρών που προέρχονται, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχειρούν να περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής ένα ρατσιστικό νομοσχέδιο που καταργεί την δυνατότητα για χορήγηση ασύλου και ετοιμάζεται όσα στρατόπεδα δεν χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες να τα μετατρέψει σε στρατόπεδα κράτησης μεταναστών. Έτσι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες καταφέρουν να γλυτώσουν από τα συρματοπλέγματα, τον πνιγμό και τις περιπολίες της Frontex, θα πρέπει να περάσουν από Ιερά Εξέταση (από την ΕΛ.ΑΣ και την Frontex) προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, ότι δηλαδή είναι πρόσφυγες. Η εφαρμογή του νόμου στην πράξη θα σημαίνει ακόμα περισσότερους πνιγμούς – δολοφονίες στις θάλασσες.
Μπορεί ο στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να είναι οι συμμαχίες με το ΛΑΟΣ και τις πιο ακροδεξιές φωνές και ο αποπροσανατολισμός της εργατικής τάξης και της νεολαίας, το αντιρατσιστικό κίνημα όμως είναι εδώ και δεν θα αφήσει αυτά τα χυδαία μέτρα να γίνουν πράξη.
Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης είναι η άλλη πλευρά του Μνημονίου. Την ίδια στιγμή που κλείνουν εργοστάσια, διαλύουν την υγεία και την παιδεία, κλείνουν παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές υπηρεσίες και τσακίζουν τις ζωές εκατομμυρίων προσπαθούν να καλλιεργήσουν το κλίμα για να γίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις ευθύνες τις κυβέρνησης για την φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονίες.
Αυτοί που στέλνουν στρατό στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Σομαλία για να ενισχύσουν τις επιδρομές του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα μειώνουν μισθούς και απολύουν χιλιάδες ανθρώπους δεν μπορούν να δηλώνουν δια στόματος Παπουτσή ότι ‘’η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη, την ζωή του, την ποιότητα της ζωής του, την αξιοπρέπεια’’.
Άλλωστε η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Προστασίας του πολίτη να συνεργαστούν με την συμμορία της Χρυσής Αυγής για την πραγματοποίηση φασιστικής – ρατσιστικής αντισυγκέντρωσης στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα για να ματαιωθεί η συναυλία κατά του Τείχους του Αίσχους και φασισμού στην Αθήνα στις 15/1 είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας εφαρμογής αυτής της πολιτικής.
Αντί να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για τον φράχτη του αίσχους απαιτούμε η κυβέρνηση να φτιάξει νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και κοινωνικές υπηρεσίες για όλους, ντόπιους και μετανάστες. Αντί να ξοδεύονται δισεκατομμύρια από την ΕΕ και την κυβέρνηση για την Frontex ζητάμε να δώσει λεφτά για το ασφαλιστικό και τα ταμεία και να μειώσει την ανεργία και την φτώχεια
Στα Επτάνησα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν πάντα καλοδεχούμενοι από τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ζάκυνθος. Όταν το 2001 άλλο ένα καράβι γεμάτο μετανάστες και πρόσφυγες κατέληξε στο νησί η συμπαράσταση από τους κατοίκους ήταν παραδειγματική. Σύλλογοι εργαζομένων (ΕΛΜΕ Ζακύνθου, σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου Ζακύνθου, σύλλογος Δασκάλων κλπ) , μαθητές και πλήθος κόσμου διεκδίκησαν στέγη και περίθαλψη για όλους και το κέρδισαν. Δεκάδες άνθρωποι φιλοξενήθηκαν σε ανθρώπινες συνθήκες και τους δόθηκε η δυνατότητα να πάρουν κάρτα παραμονής. Όταν οι λιμενικές αρχές απαγόρευαν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να κατέβουν από το πλοίο οι γιατροί του Νοσοκομείου Ζακύνθου ήταν εκείνοι που μπήκαν μέσα στο καράβι και πήραν την ευθύνη της περίθαλψης τους. Σήμερα για άλλη μία φορά έχουμε να δώσουμε την μάχη ενάντια σε μία κυβέρνηση που θέλει να διασπάσει και να αποπροσανατολίσει το εργατικό κίνημα. Και θα το κάνουμε ενάντια στα τείχη του Μνημονίου και του ρατσισμού για μία κοινωνία χωρίς φτώχεια και καταπίεση για κανέναν από εμάς.
Ζητάμε
- Πολιτικό άσυλο και στέγη για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.
- Να λειτουργήσει τώρα επιτροπή ασύλου.
- Καμία απέλαση και δυνατότητα να μεταφερθούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες όπου επιθυμούν οι ίδιοι
- Άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων για να αποφασίσει και να επιβάλει την πλήρη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων.

Προτείνουμε συλλαλητήριο και συγκέντρωση ( σε συνεννόηση για τον καθορισμό του και με άλλους τοπικούς φορείς ) μέσα στις επόμενες ημέρες για να διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στο χυδαίο ρατσιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης .

FRONTEX ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ


ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Το ψήφισμα προς το Περιφερειακό συμβούλιο για τις καταργήσεις- συγχωνευσεις σχολείων

Εκ μέρους της "Αντικαπιταλιστικής Αριστερας στα Ιόνια" κατατέθηκε απο την συντρόφισσα Τόνια Λαχανιώτη το παρακάτω ψήφισμα.


ΨΗΦΙΣΜΑ


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την ριζική και κατηγορητική αντίθεσή του προς τις εξαγγελλόμενες και επιχειρούμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σαθρά επιχειρήματα που επιστρατεύονται από κυβερνητικής πλευράς περί ανορθολογισμού δεν μπορούν να αποκρύψουν τη σκληρότητα, τον αντιεκπαιδευτικό και αντικοινωνικό χαρακτήρα των μέτρων αυτών που έρχονται να υλοποιήσουν την πολιτική του Μνημονίου, του Καλλικράτη και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Δεν θα επιτρέψουμε τη συρρίκνωση του σχολικού δικτύου, διότι αυτή θα έχει ως άμεσες συνέπειες το μαρασμό της υπαίθρου, την αύξηση της μαθητικής διαρροής και τη δραματική πτώση του ήδη προβληματικού εκπαιδευτικού επιπέδου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η μόρφωση του ελληνικού λαού είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε να υπαχθεί στη λογική της «ανταποδοτικότητας» του «κόστους-οφέλους» και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Η ομιλία της συντρόφισσας Τόνια Λαχανιώτη στην πρώτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Η εφαρμογή του Καλλικράτη και του Μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και στις περιφέρειες από την κυβέρνηση με την στήριξη των εκλεγμένων Δημάρχων και περιφερειαρχών μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Η κυβέρνηση –ΔΝΤ-ΕΕ επιλέγουν φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου υπέρ των καπιταλιστών. Επιπλέον, ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΟΤΑ από το κράτος θα οδηγήσει τις νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές είτε σε επιπλέον δανεισμό είτε σε αύξηση της φορολογίας που θα επιβάλλει τοπικά ο κάθε ΟΤΑ.
Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στις επιλογές κατεδάφισης των κατακτήσεων τους και στην διάλυση των δομών των κοινωνικών υπηρεσιών που έχουνε ανάγκη εκατομμύρια, ντόπιοι και μετανάστες. Αντιστέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις π.χ. στην καθαριότητα, στις απολύσεις συμβασιούχων και στα ρατσιστικά πογκρόμ σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Ο ρόλος μας ως εκλεγμένων εκπροσώπων είναι να στηρίξουμε αταλάντευτα αυτούς τους αγώνες και να αντισταθούμε για να μην φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη μας. Για να καταργηθεί το χρέος προς τους τραπεζίτες και όχι να γίνει θηλιά σε βάρος των κατακτήσεων και των διεκδικήσεων μας. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε την ανυπακοή στην εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων, την κατάργηση των δημοτικών τελών και όχι την αύξηση της φορομπηξίας. Δεν αποδεχόμαστε το ρόλο του συμμέτοχου στη διαχείριση των επιθέσεων μέσα από την εκλογή μας στα όργανα που την ενορχηστρώνουν.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια θεωρεί ότι αυτή η ημερήσια διάταξη δεν έχει να κάνει με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Είναι μια συνεδρίαση που δε σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση για κανένα πραγματικό ζήτημα, μόνο να ορίσει τα όργανα εκείνα που θα υλοποιήσουν τις επιθέσεις που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση –ΔΝΤ –ΕΕ, όπως η επιτροπή οικονομικών για παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων και την επιτροπή ποιότητας ζωής όπου οι εργολάβοι θα εισηγούνται ποιο έργο τους συμφέρει σε κάθε περίοδο.
Απέναντι στην ατζέντα δημάρχων και περιφερειαρχών υπάρχει και η ατζέντα των εργαζομένων:
-η ανεργία
-οι απολύσεις και περικοπές
-η συγχώνευση σχολείων και νοσοκομείων
-τα κτιριακά προβλήματα σχολείων και σχολών
-η καταστροφή του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα του φυσικού πλούτου των Ιονίων.
-την αντίσταση για να μη γίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη φτώχεια, την ανεργία και την υποβάθμιση της ζωής στις γειτονιές.
Αυτά πρέπει να συζητηθούν σήμερα και σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο , για αυτά θα παλέψουμε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων .
Για αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες και να απαιτούμε το συντονισμό και την κλιμάκωση τους για να ανατραπεί η κυβερνητική επίθεση . Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων για να μην απολυθεί κανένας, για μονιμοποίηση όλων, στηρίζουμε τον αγώνα για να μην κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία με τις περικοπές και τις συγχωνεύσεις του Καλλικράτη. Καλούμε σε συμμετοχή στην αντιρατσιστική αντιφασιστική κινητοποίηση στις 15 Γενάρη.
Οι αγώνες για την αντικαπιταλιστική ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ θα δοθούν στους δρόμους, τους χώρους δουλειάς, σπουδών, καθώς και στις γειτονιές και θα είναι ανυποχώρητοι απέναντι στους νέους διαχειριστές δημάρχους και περιφερειάρχες, απέναντι στις κλειστές συσκέψεις και τα κονκλάβια που θα στηρίξουν το μνημόνιο και τον Καλλικράτη.