Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους μετανάστες

Ανακοίνωση της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ν. Κέρκυρας

Αγαπητοί συμπολίτες κάτοικοι του νομού Κέρκυρας

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες του δράματος των μεταναστών στην πόλη μας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους στην αναζήτηση σωτηρίας σε άλλες χώρες.
Οι πατρίδες τους βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση η σε κατάσταση απερίγραπτης δοκιμασίας όπου σε κάθε περίπτωση άμεσα υπεύθυνες είναι οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.
Με την σιωπηρή ανοχή της δήθεν πολιτισμένης ανθρωπότητας ολόκληροι λαοί έχουν οδηγηθεί και οδηγούνται καθημερινά στην σφαγή, στον αφανισμό από την πείνα και τις αρρώστιες η στην βίαιη μετανάστευση.
Μερικές εκατοντάδες εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας έφτασαν και στο νησί μας και κατοικούν οι περισσότεροι στα ερειπωμένα εργοστάσια στο Μαντούκι.
Το κρύο , η έλλειψη τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αποτελεί , πλέον, για αυτούς απειλή για την επιβίωσή τους.
Οι Μαντουκιώτες άνθρωποι του λαού με παραδοσιακή ευαισθησία, ευγένεια και πλούσιο αγωνιστικό παρελθόν βοήθησαν από την πρώτη στιγμή τους νεοφερμένους μετανάστες. Η πολιτεία αδιαφόρησε με αποτέλεσμα το πρόβλημα της παραμονής των μεταναστών να διογκωθεί.
Η μόνη βοήθεια που δέχονται οι μετανάστες είναι οι πρωτοβουλίες μεμονωμένων συμπολιτών μας, της Αυτοδιαχειριζόμενης φοιτητικής εστίας Κέρκυρας και της κατάληψης Ελαίας που προς τιμήν τους έχουν οργανώσει μια σημαντική προσπάθεια συλλογής τροφίμων φαρμάκων και ιματισμού.
Αντί η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της , απειλεί και την κατάληψη των άστεγων φοιτητών με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, στο κτήριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου κατοικούν.
Έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε όλοι σε αυτήν την προσπάθεια. Μολονότι βρισκόμαστε και εμείς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, διανύοντας έναν από τους χειρότερους χειμώνες της σύγχρονης ιστορίας μας, δεν πρέπει να αφήσουμε αβοήθητο κανέναν. Πόσο μάλλον που η κερκυραϊκή κοινωνία έχει συντεθεί από κύματα δοκιμαζομένων μεταναστών σε ολόκληρη την ιστορία της.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α του νομού Κέρκυρας , τα μέλη και οι φίλοι μας θα συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο στους μετανάστες και στους άστεγους φοιτητές .
Καλούμε κάθε φορέα της Κέρκυρας να συμβάλλει σε ένα κίνημα αλληλεγγύης ώστε να προστατέψουμε την ζωή και την υγεία των μεταναστών και να επιβάλουμε την παροχή ανθρώπινης διαβίωσης και σπουδών στους φοιτητές μας.

Για την συλλογή τροφίμων, ιματισμού και φαρμάκων απευθυνόμαστε στην Αυτοδιαχειριζόμενη Φοιτητική Eστία Κέρκυρας (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 15 ΤΕΙ Νοσηλευτικής) η στην κατάληψη Ελαίας (στην Στρατιά).

Κέρκυρα 29/12/20010

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

Βιώνουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη νεολαία και τους εργαζόμενους της χώρας.
Η οικονομική και πολιτική δικτατορία της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του ΔΝΤ επιτίθεται καθημερινά στα δικαιώματα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Την ίδια στιγμή, παρά τις δυσκολίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι βαδίζουν ολοένα και πιο αποφασιστικά στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε αυτό το βάρβαρο καθεστώς.
Το φοιτητικό κίνημα σε αυτή τη συγκυρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τόσο απέναντι στους νόμους της Διαμαντοπούλου για την εκπαίδευση όσο και ενάντια στην αντεργατική επίθεση συνολικά.

Οι δυνάμεις των σχημάτων της ΕΑΑΚ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στρατεύονται στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και ανασυγκρότησης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και σε αυτή τη βάση προωθούν μια λογική ανατρεπτικής κοινής δράσης της αριστεράς εντός του κινήματος.
Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και η ΕΑΑΚ έχουν διαλέξει αντίπαλο: το ΔΝΤ, την ΕΕ, την εργοδοσία, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους υποστηρικτές της (ΝΔ, ΛΑΟΣ) καθώς και τους εκπροσώπους τους μέσα στις σχολές.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ επιλέγουν την αποχώρηση από τις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων συγκροτώντας μέτωπα γύρω από τον εαυτό τους, αρνούνται να στρατευτούν σε μια ανατρεπτική κατεύθυνση για το κίνημα επενδύοντας στην ήττα και τον κατακερματισμό των αγώνων.
Βρίσκουν τον αντίπαλο τους σε δυνάμεις του κινήματος, στήνοντας διαρκώς ενδοαριστερούς εμφυλίους και στοχοποιώντας με ιδιαίτερο ζήλο τις δυνάμεις τις αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Κορύφωση του κατήφορου που έχει επιλέξει η ηγεσία της ΚΝΕ αποτελούν τα στημένα και προβοκατόρικα γεγονότα που συνέβησαν στο Πάντειο.


Πιο συγκεκριμένα, τα πραγματικά γεγονότα είναι τα εξής: Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ προέβησαν σε μια σειρά από προκλήσεις και τραμπουκισμούς σε βάρος αγωνιστών της ΕΑΑΚ με στόχο τη φίμωση του σχήματος και την καταπάτηση του χώρου παρέμβασής του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η επιλογή γίνεται σε μια σχολή που κυριαρχούν εμφανώς οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, χωρίς αυτό, όπως φαίνεται να ενοχλεί την ηγεσία της ΚΝΕ.
Συνέχεια αυτής της επιλογής ήταν η τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στη μνήμη της ηρωικής κομμουνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου σε έναν από τους ελάχιστους χώρους που διατηρεί το σχήμα της ΕΑΑΚ στη σχολή με την υπογραφή ΚΝΕ- ΚΚΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησαν.
Τα μέλη της ΕΑΑΚ επέλεξαν να μη δημιουργήσουν ένταση μέχρι και το πέρας της εκδήλωσης. Αντίθετα μετά από αυτή παρέδωσαν με διάθεση συνεννόησης και χωρίς καμία φθορά, τη συγκεκριμένη πλακέτα στα μέλη της ΚΝΕ έτσι ώστε να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της σχολής.

Αμέσως μετά από αυτό, η ηγεσία της ΚΝΕ εξέδωσε μια χυδαία ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τους αγωνιστές της ΕΑΑΚ, ως «ΕΚΟΦΙΤΕΣ» και «Αντικομμουνιστές», τους παρομοιάζει με «απογόνους των Ες- Ες» και «Χρυσαυγίτες» και την ίδια στιγμή εξαπολύει ως «απάντηση» τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον τους.

Είναι φανερό ότι όλο το παραπάνω σκηνικό αποτελεί ντροπιαστική μεθόδευση και προβοκάτσια από τη μεριά της ΚΝΕ με στόχο την περαιτέρω περιχαράκωση των δυνάμεών της και στοχοποίηση της ΕΑΑΚ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
Μια μεθόδευση που δε διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει, πέρα από βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της ΕΑΑΚ, την ίδια τη μνήμη της ηρωικής αγωνίστριας Σ. Βασιλακοπούλου και να την κηλιδώσει εντάσσοντας την στους μικροπολιτικούς της σχεδιασμούς.
Αγωνιστές όπως η Βασιλακοπούλου δεν έχουν θέση σε τέτοια γεγονότα. Πρέπει να τιμούνται και να μένουν ζωντανοί στη μνήμη του λαού δείχνοντας το δρόμο για ακόμη πιο αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας που θα καταφέρνουν να δικαιώσουν τελικά την ίδια την οδυνηρή απώλειά τους. Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο, ότι η συγκεκριμένη στάση της ΚΝΕ δεν εκκινεί από μια προσπάθεια τέτοιας υπεράσπισης της μνήμης της Σ. Βασιλακοπούλου αλλά από την εμμονική συνέχιση της προσπάθειας της ΚΝΕ να απομονώσει τα μέλη της από κάθε αγωνιστική παρέμβαση πέραν του εαυτού της.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον καθημερινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία, για τα συμφέροντα της νεολαίας και των εργαζομένων, έχοντας πάντα ως έμπνευση τη Σωτηρία και όλες τις ηρωικές μορφές του κινήματος των περασμένων χρόνων. Δεν θα ακολουθήσουμε την ηγεσία της ΚΝΕ στον ολισθηρό δρόμο της, χωρίς αρχές, σύγκρουσης. Καλούμε, μάλιστα τους αγωνιστές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις μεθοδεύσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του κινήματος για την κλιμάκωση και την πολιτικοποίηση των αγώνων στην πάλη που έχει ανάγκη η εποχή μας.
Θεωρούμε ότι η αναγκαία αντιπαράθεση είναι με το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής και όχι με την υπόλοιπη αριστερά, ωστόσο δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους τραμπούκικες επιθέσεις που στόχο έχουν να πλήξουν την παρέμβαση των σχημάτων της ΕΑΑΚ μέσα στις σχολές.

Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση