Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009

Έγκλημα και Άτιμωρησία

Εξέπνευσε ο 29χρονος Κούρδος μετανάστης Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ, ο οποίος νοσηλευόταν σε κατάσταση «φυτού», μετά από ξυλοδαρμό του από λιμενικούς στην αποβάθρα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, στις 3 Απριλίου.
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είχε υποστηρίξει τότε ότι ο μετανάστης έπασχε από επιληψία και τραυματίστηκε μόνος του.
Σύμφωνα με τις καταγγελείες συγγενών του, ο 29χρονος Κούρδος υπέστη ξυλοδαρμό από τέσσερις λιμενικούς.
Στις 3 Απριλίου, άνδρες του Λιμενικού της Ηγουμενίτσας είχαν ζητήσει από μετανάστες που βρίσκονταν στο χώρο του λιμανιού να απομακρυνθούν από αυτόν.
Εκείνοι πράγματι απομακρύνθηκαν, αλλα ξαναγύρισαν, καθώς σκοπός τους ήταν να διαφύγουν στην Ιταλία.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι Λιμενικοί συνέλαβαν τον 29χρονο Κούρδο και άρχισαν να του χτυπούν το κεφάλι στο τσιμέντο, μέχρι που προκλήθηκε εσωτερική αιμορραγία.
Ο 29χρονος Κούρδος είχε μεταφερθεί τότε στο ιατρικό κέντρο Φιλιατών, κατόπιν στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων Χατζηκώστα και από εκεί στο Νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι.
Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, είχε διατάξει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τον ξυλοδαρμό.

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ "ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ"

Ανακοίνωση

Οι εργαζόμενοι του «Ακτή Μεσογγή» καθώς και των υπολοίπων μικρότερων ξενοδοχείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις της τελευταίες μέρες στην Κέρκυρα πρέπει να νικήσουν.
Οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων πρέπει να συμπαρασταθούμε ενεργά όχι μόνο γιατί οι συνάδελφοι μας είναι απλήρωτοι από το προηγούμενο καλοκαίρι αλλά γιατί είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα υπεράσπισης των εργατικών μας δικαιωμάτων στην επόμενη περίοδο.
Η εργοδοσία προβάλλοντας σαν δικαιολογία την κρίση φτάνει στο σημείο να κλέβει τα μεροκάματα και τα ένσημα από τον κάθε εργαζόμενο.
Το «Ακτή Μεσσογγή είχε μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2000 κρεβάτια γεμάτα. Πέρσι είχε δηλώσει κέρδη στον ισολογισμό της . Τώρα έχει «φεσώσει» την αγορά με εκατομμύρια ευρώ και κλέβει ατιμώρητα και τα μεροκάματα.
Οι πάντες δηλώνουν αναρμόδιοι.
Ο Κος Δένδιας είναι αναρμόδιος (προφανώς δεν τίθεται θέμα δικαιοσύνης)
Ο Κος Νομάρχης είναι αναρμόδιος (όπως πάντα).
Η επιθεώρηση εργασίας (όπως πάντα) είναι άφαντη.
Το κράτος θα εμφανισθεί όταν θα πρέπει για να ξυλοφορτώσει τους εργαζόμενους (όπως πάντα).
Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν ότι τους δώσουν (από τα περσινά) και να γυρίσουν στην δουλειά τους απλήρωτοι και χωρίς προοπτική να πληρωθούν ποτέ.
Οι 200 εργαζόμενοι του «Ακτή Μεσογγή» πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσουν σε κατάληψη του ξενοδοχείου .
Να αναλάβει η Γενική τους συνέλευση την διαχείριση .
Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Γάλλων συναδέλφων μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ

Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009

Αλληλεγγύη στον Θοδωρή ΗλιόπουλοΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΘΟΔΩΡΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ

Συμμετοχή στην πορεία αλληλεγγύης την Τρίτη 21 Ιούλη 6μμ στα Προπύλαια

Ο Θοδωρής Ηλιόπουλος συνελήφθη μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη στην οδό Ακαδημίας, στην Αθήνα μετά από τυφλή επιχείρηση των ΜΑΤ, όπως επιβεβαιώνουν με τις καταθέσεις μάρτυρες και δημοσιογράφοι. Από τις 22 Δεκεμβρίου βρίσκεται προφυλακισμένος στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος για 3 κακουργήματα και 2 πλημμελήματα.
Οι κατηγορίες στηρίζονται αποκλειστικά στις μαρτυρίες δύο αστυνομικών των ΜΑΤ. Ο Θοδωρής από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και φωνάζει για την αθωότητά του μέσω επιστολών και συνεντεύξεων του στα ΜΜΕ.
Οι αιτήσεις του για άρση της προσωρινής του κράτησης απορρίπτονται σκανδαλωδώς με αποκορύφωμα την 8η Ιουλίου όπου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε με βούλευμα τη συνέχιση της κράτησης του ακόμη 6 μήνες στην φυλακή προσθέτοντας αυθαιρέτως στο κατηγορητήριο κι άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Είναι το μόνο βούλευμα που αποφάσισε εξακολούθηση της κράτησης για μια τέτοια υπόθεση, όταν όλοι οι υπόλοιποι προφυλακισμένοι από τα γεγονότα του Δεκέμβρη, με ίδιες ή και άλλες κατηγορίες, έχουν όλοι αποφυλακιστεί. Ένας από τους τρεις δικαστές είναι ο 13ος ανακριτής Ελευθέριος Γεωργίλης, ο οποίος έθεσε την υπόθεση της αναζήτησης των ηθικών και φυσικών αυτουργών της απόπειρας δολοφονίας της Κωνσταντίνας Κούνεβα…
Έπειτα από την απόρριψη κάθε νομικής διαδικασίας για τη άρση της προφυλάκισης του, ο Θοδωρής Ηλιόπουλος ξεκίνησε απεργία πείνας την Παρασκευή 10 Ιουλίου στην φυλακή.

Στην περίπτωσή του η απαράδεκτη έτσι κι αλλιώς πρακτική της προφυλάκισης παίρνει χαρακτήρα εκδικητικό απέναντι σε ένα νέο άνθρωπο που δεν σκύβει το κεφάλι.

Η τυφλή εκδίκηση απέναντι στη νεολαία μετά το Δεκέμβρη, έχει τις ρίζες της στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το εργατικό κίνημα. Είναι ανάγκη το μαζικό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας να κινητοποιηθεί, υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη διαδήλωση και στον αγώνα.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στο Θοδωρή Ηλιόπουλου και απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ του

Ε’ ΕΛΜΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ ΧΑΡΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΣΕΦΚ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Καταγγέλλουμε την δολοφονική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18/7 από συμμορία τραμπούκων με παρακρατικά χαρακτηριστικά σε βάρος μελών και φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που βρισκόταν σε προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση της στο αίθριο της Νομικής Σχολής.
Η τυφλή και απρόκλητη επίθεση με σπασμένα μπουκάλια και πέτρες, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της δράσης παρακρατικών και φασιστικών ομάδων και οδήγησε στον τραυματισμό 13 συντρόφων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, 3 εκ των οποίων αρκετά σοβαρά. Η επίθεση συνεχίστηκε και αργότερα, εναντίον όσων έφευγαν μεμονωμένα από το πάρτυ.

Η θρασύτατη αυτή ενέργεια, μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο, δεν στρέφεται μόνο κατά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής αριστεράς. Εντάσσεται στο κλίμα της κυβερνητικής και κρατικής επίθεσης για απαξίωση του πανεπιστημιακού ασύλου, περιορισμό της ελεύθερης πολιτικής δράσης στους πανεπιστημιακούς χώρους, περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και ενίσχυση της κατασταλτικής δράσης σε βάρος όσων συλλογικά αγωνίζονται ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και γενικά την αστική πολιτική.

Η προσπάθεια επένδυσης της δολοφονικής αυτής πρακτικής, με ‘’αντιεξουσιαστικό’’ μανδύα και δήθεν ‘’αντι-εμπορευματική’’(!) στόχευση, δεν μπορεί να κρύψει τον πραγματικό πολιτικό στόχο αυτών των ενεργειών. Με ενέργειες διαρκώς επαναλαμβανόμενες, ειδικά μετά την νεολαιίστικη έκρηξη του Δεκέμβρη, η πρακτική τους παραπέμπει στις εποχές της δράσης της ακροδεξιάς ΕΚΟΦ σε βάρος των αγωνιστών της αριστεράς την δεκαετία του 60. Η προσπάθεια της επαναστατικής αριστεράς, για έκφραση της κοινωνικής δυσαρέσκειας στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, σε κατεύθυνση συλλογικής αντικαπιταλιστικής πάλης και αναζήτησης μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής και κομμουνιστικής προοπτικής, είναι πολιτικά ενοχλητική και ασυγχώρητη για το σύστημα.

Μόνο που θα πέσει στο κενό! Οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης και η στράτευση στον ταξικό πολιτικό αγώνα, ήταν και είναι ισχυρότερες από την καταστολή του συστήματος, την σκοτεινή δράση των μηχανισμών του και την προσπάθεια για εκτόνωση του κοινωνικού ριζοσπαστισμού στα αβαθή κανάλια του μικροαστικού ατομικισμού και τυχοδιωκτισμού.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ περιφρούρησαν αποφασιστικά το άσυλο απέναντι στην επίθεση των παρακρατικών. Δεν θα επιτρέψουμε κατακτήσεις του μαζικού κινήματος να αμφισβητηθούν από την δράση συμμοριών που εξυπηρετούν τα σχέδια άλωσης των δημοκρατικών ελευθεριών.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες της αριστεράς και του μαζικού κινήματος, να καταγγείλουν την δολοφονική επίθεση και να υπερασπίσουν το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής και πολιτιστικής δράσης μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.


Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
Αθήνα, 19/7/2009

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Ανακοίνωση της contra rossa για την σύνοδο του ΟΑΣΕ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

Στις 27-28 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα η "άτυπη" σύνοδος του ΟΑΣΕ καθώς και η σύνοδος ΝΑΤΟ –Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών συζητήθηκαν θέματα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη συνεργασία των χωρών του βόρειου ημισφαιρίου.
Αξιοσημείωτες είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν Ελλάδα –Η.Π.Α. για την "ελεύθερη πρόσβαση" των Ελλήνων στην Αμερική (κατάργηση της visa), με μεγαλύτερο όμως έλεγχο του ελληνικού κράτους από το αμερικανικό. Στην ουσία παρέχεται η δυνατότητα, στην Αμερική, φακελώματος οποιουδήποτε θεωρεί ύποπτο για τρομοκρατία...
Η σύνοδος χαρακτήρισε ως νέες απειλές για την ασφάλεια των λαών, τη μετανάστευση, τη τρομοκρατία και το κυβερνοέγκλημα. Φαίνεται πως οι συνδαιτυμόνες της κ. Μπακογιάννη ξεχνούν ή προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, πως οι πρακτικές και η πολιτική τους είναι αυτή που γεννά τις νέες αυτές «απειλές». Είναι υποκριτικό να χαρακτηρίζουν ως απειλή, ανθρώπους ξεριζωμένους που η μόνη τους ανάγκη είναι η επιβίωση, και να σπέρνουν το μικρόβιο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη χώρα «υποδοχής». Όταν οι ίδιοι είναι αυτοί που ευθύνονται για το φαινόμενο της μετανάστευσης, επεμβαίνοντας σε χώρες με πρόφαση την «ειρήνη». Οι ίδιοι ευθύνονται για την τρομοκρατία, που έρχεται σαν εξτρεμιστική αντίδραση στις πολιτικές τους. Είναι επίσης αυτοί που στοχοποιούν τον κυβερνοχώρο, έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να τον ελέγξουν.
Για ποια «ασφάλεια» μιλάμε λοιπόν; Μήπως για τη δική τους;
Τις δύο μέρες που συζητούσαν για την «ασφάλεια» μας, το νησί κατακλείστηκε από αστυνομικούς, το F.B.I., τη CIA, έκλεισαν δρόμους, κόπηκε η κυκλοφορία, ο κόσμος δεν μπορούσε να κινηθεί στον ίδιο του τον τόπο.
Περισσότερη αστυνομία, περισσότερες κάμερες, μεγαλύτερη «αποστείρωση».
Αυτό είναι ασφάλεια ή φυλακή;
Εμείς προτιμάμε να λερωθούμε, να σβήσουμε τις οθόνες και να ζήσουμε.
Γι’ αυτό και προτάσσουμε την ενεργό στράτευση και τους συλλογικούς αγώνες ενάντια σε αυτά που μας επιβάλουν. Όχι με πορείες επετειακού χαρακτήρα ή επίδειξης δύναμης, ούτε φυσικά μένοντας αδρανείς, θεωρώντας πως ο ΟΑΣΕ, που είναι υπεύθυνος για τη διανομή των όπλων και συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, θα μπορούσε να λειτουργήσει με βάση την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Με κάθε τέτοια αφορμή, είναι σκόπιμο να συνειδητοποιούμε την κατάσταση γύρω μας. Την υποκρισία της παγκόσμιας αστικής τάξης και των εντεταλμένων οργάνων της, που υποτίθεται πως δρουν για την ασφάλεια και τα δικαιώματά μας, τα οποία καταπατούν συνεχώς έμμεσα ή και άμεσα. Ως απάντηση σε όλα αυτά ας παλεύουμε καθημερινά γι’ αυτό που εμείς θεωρούμε ελευθερία, ασφάλεια, δικαίωμα στην δημιουργική εργασία, ποιότητα ζωής.

Παλεύουμε για:
· Πλήρη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.
· Ίσα δικαιώματα ελλήνων και ξένων εργαζομένων - Άνοιγμα των συνδικάτων στους μετανάστες, νόμιμους και «παράνομους», όπως και σε όλο τον κόσμο της ελαστικής εργασίας.
· Παροχή ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες.
· Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
· Κάτω τα χέρια από τις ανεξάρτητες πηγές αντιπληροφόρησης
· Διάλυση των παγκόσμιων ολοκληρώσεων του κεφαλαίου(Ε.Ε.,ΝΑΤΟ,ΟΑΣΕ)
· Πάλη ενάντια στους τρομονόμους και τις αντιμεταναστευτικές συμφωνίες ελληνικών κυβερνήσεων και Ε.Ε

Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ν. Κέρκυρας για τις διαδηλώσεις ενάντια στην σύνοδο του ΟΑΣΕ


Το Σαββάτο 27 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις στην Κέρκυρα ενάντια στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Ο χώρος της «εκτός των τειχών» αριστεράς, η Contra Rossa και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία με παλμό από την πλ. Γεωργάκη στους δρόμους της πόλης.
Στο τέλος της πορείας ανανεώθηκε το αγωνιστικό ραντεβού για τις μάχες που έρχονται.
Το ΚΚΕ αποφάσισε να κάνει κομματική πορεία, διαμέσου του ΠΑΜΕ, και δεν έδειξε διάθεση να συναντηθεί με την υπόλοιπη αριστερά ούτε κατ’ επίφαση.
Ακόμα και στη συνάντηση της πορείας του με τη συγκέντρωση της πλ. Γεωργάκη έστησε ομάδα περιφρούρησης, με ροπαλοφόρους!
Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει το γεγονός και θυμηδία…Το ΚΚΕ δεν χρησιμοποίησε περιφρούρηση απέναντι στους αστυνομικούς και τους ασφαλίτες που είχαν γεμίσει τη Κέρκυρα , αλλά απέναντι σε νεολαίους, αριστερούς αγωνιστές και αγωνίστριες.
Σεχταρισμός, απομονωτισμός, κατασκευή ψεύτικων αντίπαλων.
Όλη η αρχαία σκουριά του κομμουνιστικού κινήματος συνοψίζεται στην κατάπτωση της τοπικής ηγεσίας του ΚΚΕ.
Άλλωστε, εκτός από σχεδιαστές του “ακτιβισμού”, γνωστά έμμισθα στελέχη του ΚΚΕ, όπως οι Κουλούρης Γ. και Γουλής Θ., συμμετείχαν ενεργά στις αλυσίδες.
Μάλλον έτσι αντιλαμβάνονται τη διαπαιδαγώγηση των νεαρών κνιτών.
Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις και δυστυχώς όσα είδαν τα μάτια μας επιβεβαιώνουν τη φτώχεια και τη παρακμή της επίσημης αριστεράς.
Ο άλλος πυλώνας της επίσημης αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε τελικά να μην κατέβει στο δρόμο και αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση στις τοπικές εφημερίδες με τίτλο: «Αναβάθμιση του ΟΑΣΕ, κατάργηση του ΝΑΤΟ»…! Aπό τη στιγμή που μεταρρυθμίζεται η Ε.Ε. γιατί όχι και οι υπόλοιποι διεθνείς οργανισμοί του Κεφαλαίου!
Οι άνθρωποι τα λένε όλα μόνοι τους!
Ας μας απαντήσουν τουλάχιστον ποιος πόλεμος σταμάτησε με παρέμβαση του ΟΑΣΕ, όλες αυτές τις δεκαετίες ύπαρξης του οργανισμού. Παρά τις διακηρύξεις και παρά τις διαθέσεις του αριστερού δυναμικού που τον στηρίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εμπλακεί και να συμβάλει σε νικηφόρους αγώνες, επιθυμώντας, το τελευταίο διάστημα, να κερδίσει εκ νέου το τίτλο της «αριστεράς του συστήματος».

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το ασύλληπτο τρομο-σκηνικό που στήθηκε τις προηγούμενες μέρες πριν τη σύνοδο: στους δρόμους όποιος μοίραζε προκήρυξη έβλεπε ξαφνικά γύρω του πέντε ασφαλίτες με πολιτικά να τον περικυκλώνουν. 6.000 αστυνομικοί, χώρια οι μυστικές υπηρεσίες, αφοσιώθηκαν στην περιφρούρηση της συνόδου· κάθε πενήντα μέτρα υπήρχε σκοπιά, αποκλεισμός μιας διαδρομής 20 χιλιομέτρων και όλοι σε κατ’ οίκον περιορισμό, για να μπορούν άνετα οι παρευρισκόμενοι ν’ αποφασίζουν το νέο γύρο φτώχειας, μετανάστευσης, πολέμων και καταστολής!
Όσα ζήσαμε το σαββατοκύριακο της συνόδου, η αφόρητη αστυνόμευση, η καταπάτηση στοιχειωδών ελευθερίων δεν είναι τύπτε παραπάνω από εικόνες του μέλλοντος που μας ετοιμάζουν. Καταπατώντας στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα επιχειρούν να δημιουργήσουν μια κοινωνία του φόβου, κλειστοφοβική και ξενοφοβική. Είναι το ιδανικό συμπλήρωμα της αντεργατικής πολίτικης των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αντιπαλέψει κάθε προσπάθεια περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Η contra rossa για το νέο κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας στα Γιάννενα

www.contrarossa.net
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν είναι μόνη!
Τη στιγμή που η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα μπαίνει στο αρχείο ένα άλλο περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας έρχεται στο φως.
Αυτή τη φορά συνέβη στα Γιάννενα.
Καθαρίστρια σε ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, το οποίο έχει αναλάβει τον καθαρισμό των χώρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τη στιγμή που αρνήθηκε να υπογράψει ψευδή κατάσταση σχετικά με τους χώρους που καθαρίζει, έγινε θύμα έμμεσης αρχικά (υπερωρίες, μείωση αποδοχών υπερωριών) και άμεσης αργότερα (κλοπή κλειδιών, κινητού και κατάστασης καθαρισμένων χώρων, ξυλοδαρμός) εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Επειδή σωματείο καθαριστριών δεν υπάρχει στα Γιάννενα, η καθαρίστρια απευθύνθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στο Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Η τελευταία αρκέστηκε στην διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Άμεση ήταν η ανταπόκριση πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς και φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου στο αίτημα στήριξης του θύματος.
Το ζήτημα αναδείχτηκε γιατί η γυναίκα ήταν ενήμερη για τα δικαιώματα της και δεν φοβήθηκε να τα βάλει με την εργοδοσία. Μετά το περιστατικό της Κωνσταντίνας Κούνεβα φαίνεται να αυξάνονται οι αντιδράσεις απέναντι στην εργοδοσία αλλά επίσης εντείνεται η τρομοκράτηση των εργαζομένων εκ μέρους των εργοδοτών, ενώ την ίδια στιγμή στέλνεται η υπόθεση της Κωνσταντίνας στο αρχείο και οι υπεύθυνοι της δολοφονικής απόπειρας «χάνονται» στο σκοτάδι.
Η Contra Rossa συμπαραστέκεται στο θύμα του νέου περιστατικού εργοδοτικής τρομοκρατίας όπως και στον αγώνα κάθε εργαζόμενου που βιώνει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και απαιτεί:
· Την άμεση δημιουργία θέσεων αποκλειστικής και μόνιμης απασχόλησης για τον καθαρισμό αντί της ανάθεσης του από το Δημόσιο σε ιδιώτες
· Το κλείσιμο των εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων
· Την άμεση κατάργηση του σύγχρονου δουλεμπορίου
· Να μην συγκαλυφθεί η δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα από Κυβέρνηση, δουλεμπόρους και δικαστές
· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, Έλληνες και μετανάστες
Η Contra Rossa καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία της Κέρκυρας να υπογράψουν το κείμενο αλληλεγγύης στο θύμα του περιστατικού εργοδοτικής τρομοκρατίας στα Γιάννενα.
Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα – Όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία
Υ.Γ.: Άραγε έχουμε αναρωτηθεί ποιος καθαρίζει τη Νομαρχία, το αεροδρόμιο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο; Αν όχι, ίσως θα έπρεπε.
Σε αυτό θα επανέλθουμε...

Contra Rossa

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2009

ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ιωαννίνων
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Στην πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, στο Πανεπιστήμιο της αριστείας μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα; Μπα κάποιο λάθος θα έχει γίνει! Δεν μπορεί , δεν επιτρέπεταιμέσα στο ναό του πνεύματος, της γνώσης και του πολιτισμού, εργοδότης να δέρνει εργαζόμενη!!!!!
Και όμως όλα αυτά δεν είναι ένα κακό όνειρο, ένας εφιάλτης , αλλά μια τραγική και βάρβαρη αλήθεια.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η εργοδότης-εργολάβος εταιρίας καθαρισμού επιτέθηκε και ξυλοκόπησε εργαζόμενη καθαρίστρια γιατί αρνήθηκε- αυτό που μάλλον αποτελεί το κρυφό μαφιόζικο νόμο των δουλεμπόρων/εργολάβων-
ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ.

Τελικά στο χώρο του Πανεπιστήμιου, όπως και στον Νοσοκομείο, όπως στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, ο νόμος των δουλεμπόρων - εργολάβων είναι ξεκάθαρα κυνικός:
Οι εκβιασμοί, οι υποχρεωτικές υπογραφές πριν πιάσεις δουλειά σε λευκά χαρτιά με ανοιχτές ημερομηνίες, με υπογραφές ότι απολύεσαι με τη θέλησή σου, ότι πήρες την άδειά σου, ότι πήρες αποδοχές παραπάνω από τα λεφτά που σου δίνουν, ότι πήρες τα δώρα και τις υπερωρίες που δεν σου έδωσαν ποτέ, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να πιάσεις ή να μείνεις στην δουλειά.
Η εργαζόμενη στην εργολαβία καθαρισμού πλήρωσε την ανυπακοή της να συμβιβαστεί με ένα σύστημα εργασιακών σχέσεων που στην καλύτερη των περιπτώσεων θυμίζει δουλοπαροικία και στην χειρότερη θυμίζει σκέτη δουλεία.
Εάν η ηρωική Κούνεβα έβγαλε την πικρή και αδυσώπητη πραγματικότητα στην φόρα, θα πρέπει μάλλον να υπάρχουν χιλιάδες Κούνεβες για να αλλάξει το πράγμα. Καθώς αυτό το σύστημα της ευέλικτης εργασίας, των εργολάβων, υπεργολάβων και του εργασιακού δουλεμπορίου προωθήθηκαν με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα από το οικονομικό και πολιτικό σύστημα.
Το σύγχρονο εργολαβικό δουλεμπόριο των εργασιακών σχέσεων δεν είναι μεμονωμένες αυθαιρεσίες «κακών» αφεντικών.
Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, της αναίρεσης κατακτήσεων, της αμφισβήτησης του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση.
Ένα πρωτόγονο και βάρβαρο εργασιακό σύστημα που προωθήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ύστερα από οδηγίες της ΕΕ και είχε και έχει την ανοχή των ηγεσιών της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όπως εξάλλου αποδείχτηκε και από την ένοχη σιωπή της ΓΣΕΕ στο ζήτημα της Κούνεβα.
Τα όσα συμβαίνουν στο χώρο των εταιρειών καθαρισμού είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Είναι μια κατάσταση, ένα έγκλημα που χειροτερεύει συνολικά τους όρους εργασίας όλων μας.
Ήρθε η ώρα την απάντηση να δώσει το εργατικό κίνημα που δεν σιωπά μπροστά στο έγκλημα, που θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλος για να καταργηθεί το θεσμικό πλαίσιο της ελαστικής εργασίας, να τελειώσει μια για πάντα το δουλεμπόριο των εργαζομένων, αλλά και για να αμείβονται αξιοπρεπώς οι εργαζόμενοι, έχοντας πλήρη και μόνιμη απασχόληση, με πλήρη ασφάλιση.
Το εργατικό κίνημα οι προοδευτικοί άνθρωποι, η αριστερά να μην σωπάσουν , να πάρουν θέση, να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα ενάντια στο δουλεμπόριο και στην εργασιακή βαρβαρότητα.
Άμεσα πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς της βαρβαρότητας και της δουλοπαροικίας των εργασιακών σχέσεων.
Άμεσα η πληρωμή του προσωπικού των εταιριών καθαρισμού πρέπει να γίνεται με ευθύνη των ΔΕΚΟ, του Πανεπιστημίου και των Δημοσίων ιδρυμάτων, διαμέσου των τραπεζών ή απευθείας στους εργαζόμενους και όχι διαμέσου των δουλεμπόρων εργολάβων.
Άμεσα να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ευέλικτης εργασίας , σε συμβάσεις πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
Άμεσα να επιστρέψουν στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς όλες οι λειτουργίες που έχουν ανατεθεί σε ιδιώτες και εργολάβους. Άμεσα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και διορισμοί προσωπικού καθαριότητας.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
http://antarsya-ioa.blogspot.com/