Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΣΤΗΝ "ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ"

Προς την Εφημερίδα «Υψηλή Τάση»

(Η εφημερίδα «Υψηλή Τάση» εκδίδεται από το Συνδικάτο εργαζομένων στην Ενέργεια και έχει έδρα την Κοζάνη. Το Συνδικάτο έχει εκδώσει ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους Λευκιμμιώτες η οποία έχει μοιρασθεί στα εργοτάξια της ΔΕΗ στην περιοχή της Κοζάνης.)ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΜΠΤΕΤΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ


Καταρχήν οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εφημερίδα σας «Υψηλή Τάση» για το ενδιαφέρον σας να προβάλετε ένα θέμα που με μια πρώτη ματιά βρίσκεται μακριά από τα εργασιακά σας προβλήματα.
Οι αναγνώστες της εφημερίδας σας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η «Υψηλή Τάση» και το άρθρο που δημοσιεύσατε για την Λευκίμμη, διαβάστηκε από τους κατοίκους στα καφενεία της περιοχής .
Ακριβώς όπως και στην Κοζάνη, τα προβλήματα εργασίας, ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, αλληλοεμπλέκονται και δημιουργούν μια εφιαλτική προοπτική για το μέλλον μας .
Η Λευκίμμη είναι το νοτιότερο άκρο της Κέρκυρας με εξαιρετικές τοποθεσίες ,παραδοσιακά χωριά , πανέμορφες παραλίες και δασώδεις εκτάσεις που θεωρούνται προστατευμένες.
Οι κάτοικοί της ασχολούνται με την γεωργία και τον τουρισμό και θεωρούνται από τους πιο φιλήσυχους κατοίκους του νησιού.
Στην Λευκίμμη δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και η τουριστική ανάπτυξη στηρίζεται σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και μόνο στον Κάβο, στο νοτιότερο άκρο της .
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι Λευκιμμιώτες έχουν θέσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με πολλούς τρόπους. Ζητούσαν έναν συνολικό σχεδιασμό για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε όλο το νησί.
Ο αναγνώστης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ύστερα από σαράντα χρόνια ανηλεούς τουριστικής εκμετάλλευσης του νησιού, τα στερεά απόβλητα σωρεύονται σε μια χωματερή λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας η οποία ενώ ονομάστηκε ΧΥΤΑ ουδέποτε λειτούργησε έτσι. Το αποτέλεσμα είναι να έχει καταστραφεί ολόκληρη η περιοχή και η «τοπική αυτοδιοίκηση να κωφεύει στις κινητοποιήσεις των κατοίκων .
Οι μετρήσεις του γενικού χημείου του κράτους έδειξαν ότι το πόσιμο νερό, στο σύνολο των πηγών της Κέρκυρας η είναι στα όρια η είναι ακατάλληλο για πόση.
Εκατοντάδες χιλιάδες μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού καταναλώνονται καθημερινά για να καταλήξουν στην χωματερή και να συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της παραφροσύνης της κοινωνίας της αγοράς.
Η δημιουργία ενός εργοστασίου ΧΥΤΥ όχι μόνον είναι απαραίτητη αλλά σε δύο χρόνια θα επιβάλλεται από σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Η δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου διαχωρισμού προς ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων περιορίζει την μόλυνση του περιβάλλοντος σε σημαντικό βαθμό και η λειτουργία του σε πολλές μεγάλες πόλεις γίνεται ακόμα και στα προάστια τους .
Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για το νησί μας όπου ήδη έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα και με την Κεντρική μας χωματερή με αποτέλεσμα να σωρεύονται τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης.
Να σκεφθεί κανείς ότι ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται κατά τους θερινούς μήνες. Έχουμε ,δηλαδή, πάνω από 250.000 κατοίκους.
Οι Δήμαρχοι του Νησιού (όλων των πολιτικών κομμάτων) μαζί με την Κυβέρνηση επιδιώκουν να απορροφήσουν τα κονδύλια για την δημιουργία ΧΥΤΑ ,που έχουν μείνει αδιάθετα ,αδιαφορώντας για το ότι οι αυτοί θα είναι παράνομοι σε δύο χρόνια και (εκτός των άλλων) θα πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμα για την λειτουργία τους.
Έχουν φτάσει στο σημείο να δηλώνει ο Δήμαρχος των Κερκυραίων ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα δουλέψει η χωματερή, αρκεί να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το έργο.
Πρόκειται για τυχοδιωκτική συμπεριφορά τέτοιου μεγέθους που σε αφήνει αμήχανο.
Ο αναγνώστης πρέπει να γνωρίζει ότι ο ΧΥΤΑ , που επιχειρούν να κατασκευάσουν στην Λευκίμμη, είναι ουσιαστικά μια χωματερή , όπως και η κεντρική , με αποτέλεσμα να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών και να απαξιώνονται οι ιδιοκτησίες .
Να σκεφθεί κανείς ότι στην Νάπολη η λειτουργία της χωματερής είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου στα μικρά παιδιά κατά 30%.
Ειδικά στην Λευκίμμη η λειτουργία αυτής της χωματερής που ετοιμάζουν , γίνεται σε μια περιοχή πολύ μικρή σε έκταση όπου υπάρχουν δέκα χωριά , δύο ποτάμια , ένας σταθμός βιολογικού καθαρισμού, το Λιμάνι και η τουριστική ζώνη του Κάβου.
Υπολογίζεται ότι ,εάν λειτουργήσει η χωματερή, σε τρία-τέσσερα χρόνια η υποβάθμιση της περιοχής και η καταστροφή του περιβάλλοντος θα είναι τέτοια που θα είναι αδύνατον να ζήσει κάποιος εκεί.
Αυτός είναι ο λόγος που η εξέγερση της Λευκίμμης δεν κάμπτεται ύστερα από δέκα μήνες συγκρούσεων.
Πολεμάμε για να αποτρέψουμε (όσο είναι δυνατόν) την καταστροφή του τόπου μας και για να εγερθούν οι συνειδήσεις ενάντια στην κοινωνία της αγοράς, των κατασκευασμένων αναγκών, της εκμετάλλευσης ανθρώπων και περιβάλλοντος .
Ο αγώνας των Λευκιμμιωτών με την συμπαράσταση όλης της Κέρκυρας, έγινε προσπάθεια να συκοφαντηθεί και να παρουσιασθεί σαν ενέργεια ανόητων που δεν θέλουν τα σκουπίδια μπροστά στην πόρτα τους και θέλουν να τα αφήσουν στην πόρτα του διπλανού. Χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες που είχαν στα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ . Δήμαρχοι , εργολάβοι, δημοσιογράφοι, βουλευτές , κυβέρνηση και όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα δούλεψαν και δουλεύουν μαζί.
Εάν κάποιος σας πει ότι εξαιρείται, μπορούμε να παρουσιάσουμε ντοκουμέντα.
Η αλήθεια για την εξέγερση της Λευκίμμης μπορεί πλέον να γίνει γνωστή μόνον με τα μέσα που διαθέτουμε .
Τους τελευταίους δέκα μήνες έγιναν δεκάδες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής . Πολλές έγιναν κατά μέτωπο, με όσα μέσα υπήρχαν, απέναντι σε 11 πάνοπλές διμοιρίες των ΜΑΤ και που διαρκούσαν πολλές ώρες .
Χάσαμε μια γυναίκα. Δεκάδες απλοί πολίτες τραυματίστηκαν και κρατήθηκαν στην ασφάλεια. Άλλοι συναγωνιστές μας εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις συλλήψεις. Μέχρι και τώρα έχουμε συναγωνιστές που ζουν σε συνθήκες παρανομίας .
Ο αγώνας των Λευκιμμιωτών, πλέον, έχει εξελιχθεί σε ένα αντάρτικο απέναντι στο κράτος της βίας και της καταστολής . Τα επεισόδια έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα που είναι δύσκολο να περιγράψεις σε ένα άρθρο.
Τις προηγούμενες μέρες μια ομάδα γυναικών πήγε και έκλεισε τον δρόμο προς την υπό κατασκευή χωματερή. Τα ΜΑΤ έβαλαν μπροστά τις κλούβες και μαρσάριζαν μπροστά σε μερικές γυναίκες όπου καμιά δεν κουνήθηκε από την θέση της. Στη συνέχεια πήγαν και έσυραν μια γυναίκα και την οδήγησαν μέσα σε μια κλούβα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξοργισθεί ο κόσμος και να επακολουθήσουν συγκρούσεις με χημικά και δακρυγόνα από την μεριά των ΜΑΤ και με πετροπόλεμο και μολότοφ από την μεριά των κατοίκων, να καεί ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας και να κλείσει ο περιφερειακός για αρκετές ώρες.
Αργότερα η αστυνομία γύριζε στους δρόμους και έκοβε πρόστιμα σε όποιο αυτοκίνητο η μηχανάκι συναντούσε. Πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και αναζητούσαν ανθρώπους για να κάνουν συλλήψεις .
Αυτή, η σχεδόν καθημερινή κατάσταση, όχι μόνον δεν έχει πτοήσει τους εξεγερμένους κατοίκους αλλά τους έχει ωθήσει να αναζητήσουν και να δημιουργήσουν καλύτερες μορφές οργάνωσης.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που είπαν ότι «αυτές οι μορφές πάλης δεν είναι εναρμονισμένες με το γενικότερο επίπεδο ανάπτυξης του λαϊκού κινήματος» αλλά εάν οδηγούν τον λαό στην πλήρη εξαθλίωση και στην καταστροφή του περιβάλλοντος τότε χρειάζεται να σταθή ο καθένας απέναντι στην πρόκληση με την αποφασιστικότητα που απαιτείται.

Σταμάτης Κυριάκης

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΜΑΤ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΑπό την Πέμπτη το μεσημέρι ως το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συμπλοκές ανάμεσα σε κατοίκους της Λευκίμμης και δυνάμεων των ΜΑΤ.
Οι κάτοικοι της Λευκίμμης είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς την υπό κατασκευή χωματερή διαμαρτυρόμενοι για την δημιουργία ενός έργου που θα μετατρέψει την περιοχή τους σε κόλαση.
Οι Δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν απρόκλητα στους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν γέροντα ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και την σύλληψη μιας γυναίκας η οποία και κρατήθηκε μέσα στον χώρο της χωματερής .
Στις συμπλοκές που ακολούθησαν οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν χημικά και δακρυγόνα και οι διαδηλωτές τους ;απάντησαν με πετροπόλεμο.
Κατά την διάρκεια των συγκρούσεων κάηκε ένα τζιπ της αστυνομίας και τελικά οι συγκρούσεις σταμάτησαν αργά το βράδυ.
Έντονες συζητήσεις γίνονται από αρκετούς νέους Λευκιμμιώτες για την ανάγκη δημιουργίας κίνησης που να εκφράσει με οργανωμένο τρόπο τις απόψεις και τις αντιδράσεις τους απέναντι στην δημιουργία χωματερής αλλά και για τα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον.
Η ανυποληψία στην οποία έχουν περιέλθει τόσο τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της κοινωνικής ζωής .
Πριν από μερικές μέρες οι κάτοικοι μετέφεραν τα σκουπίδια της περιοχής και τα άφησαν μπροστά στο δημαρχείο. Ενώ ο Δήμαρχος από την μεριά του απειλούσε τους κατοίκους ότι θα κόψει το ρεύμα.
Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Κέρκυρας διαπιστώθηκε η άρνηση να χαραχθεί μια πορεία συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων στον νομό με αποτέλεσμα να έχουν ξεκινήσει και οι αντιδράσεις των κατοίκων του Τεμπλονίου όπου γίνεται η εναπόθεση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων του νησιού.
Οι αντιδράσεις και των κατοίκων του Τεμπλονίου έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι όγκοι των σκουπιδιών στην πόλη και στους υπόλοιπους Δήμους του νησιού.
Είναι φανερό πλέον ότι ,αν δεν υπάρξει η βούληση από την πλευρά των Δημάρχων για την δρομολόγηση της συνολικής λύσης του προβλήματος όπως προτείνουν οι κάτοικοι και οι φορείς τους, σύντομα το πρόβλημα θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε όλο το νησί.
Όχι μόνο δεν θα εκτονωθούν οι αντιδράσεις των Λευκιμμιωτών άλλα θα προστεθούν και οι αντιδράσεις άλλων περιοχών της Κέρκυρας που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

Και αυτό είναι το λιγότερο! Η οικονομική κατάρευση του Ολοκληρωτικού καπιταλισμού θα γεμίσει την ανθρωπότητα με "Πολυτεχνεία".
Στις συνθήκες αυτές, γίνεται πιο επείγον και πιο αναγκαίο, να αντισταθούμε, να πάρουμε την υπόθεση της ζωής στα χέρια μας.
Καμιά εκλογική αναμονή, όλοι στους δρόμους του αγώνα.
Να ανατρέψουμε την κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση, να πληρώσουν την κρίση οι υπεύθυνοι και το σύστημά τους, να καταφέρουμε καίρια πλήγματα στην πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που απειλεί την ύπαρξη και το μέλλον μας. Για τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας, την αντικαπιταλιστική επανάσταση για την κοινωνία της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.
Ολοι στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου!Αυτά είναι μερικά απο τα φειγ-βολαν που έπεσαν στην Κέρκυρα την παρασκευή στις 17 Νοέμβρη 1973.

Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2008

ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ


Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων φέρονται κατηγορούμενοι για πράξεις σχετιζόμενες με τα ναρκωτικά ή τη μετανάστευση αλλά και η κοινωνική κατάσταση των υπολοίπων, φανερώνουν ότι στις ελληνικές φυλακές στοιβάζονται οι μάζες των χρόνια ανέργων, εξαθλιωμένων, προσφύγων και μεταναστών, νέων σε αδιέξοδο και κοινωνικά απόκληρων, που σκορπίζει στο διάβα της η καπιταλιστική ατμομηχανή, καθώς αποτελούν μη αξιοποιήσιμες για το κεφάλαιο παραγωγικές δυνάμεις. Θύματα του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποτελούν περιττό βάρος για το κεφάλαιο και το κράτος του.


Τα νούμερα υποδηλώνουν τη φρικαλεότητα, με 14.000 κρατούμενους στις φυλακές και επιπλέον 2.500-3.000 στην αθλιότητα των κρατητηρίων μεταγωγών και με 180-250 νεκρούς κάθε χρόνο… περισσότερο η αναγνώριση σ’ αυτούς στοιχειωδών έστω .


Είναι ανάγκη, λοιπόν, να στηρίξουμε τους κρατούμενους στον αγώνα που δίνουν, με τη συμβολή στην ανάπτυξη ενός κινήματος που θα συνδέει οργανικά τις δικές τους διεκδικήσεις με τον αγώνα του εργατικού κινήματος, για μια συνολικά απελευθερωτική προοπτική.