Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί σε όλες της πόλεις έχουν κατέβει στους δρόμους ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρύθμιση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Μολονότι χτές ψηφίστηκε το προσχέδιο νόμου,οι διαδηλώτές πολλαπλασιάζονται.
Το νομοσχέδιο της υπουργού παιδείας Μαριαστέλλα Τζελμίνι προβλέπει περικοπές στήν παιδεία, αύξηση των αναπληρωτών και των συμβασιούχων, δημιουργία ιδωτικών σχολείων και πανεπιστημίων, επιστροφή στο καθεστώς του μοναδικού δασκάλου στα Δημοτικά, την δυνατότητα της Αστυνομίας να περιπολεί εντός των σχολείων και άλλα μέτρα που στο σύνολο τους οδηγούν στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης .
Οι διαδηλώσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας για αρκετές μέρες με πολλές μορφές όπως αποκλεισμοί πόλεων, σιδηροδρομικών δικτυων, μαθήματα διαμαρτυρίας στις πλατείες, καθημερινες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις στους δρόμους.
Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι καθολική. Απο τα δημοτικά και τα Λύκεια μεχρι τα Πανεπιστήμια. Φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές διαδηλώνουν καθημερινά στους
δρόμους. Η κυβέρνηση στην αρχή είπε ότι οι διαδηλωτές είναι
"σαν τα φύλλα του φθινοπώρου" τώρα αρχίζει να μιλάει για διάλογο.
Ο κόσμος της εκπαίδευσής απαντάει με συνθήματα όπως "Τα σχολεία δεν θα πληρώσουν την κρίση σας" , " κάτω τα χέρια απο την δημόσια εκπαίδευση", "Τζέλμινι είναι μόνο η
αρχή", "Σε αυτή τη χώρα έχουν περισότερες πιθανότητες οι τυχάρπαστοι παρά οι ερευνητές", "Και τα παιδιά των εργατών θέλουν να σπουδάσουν", "Ένας αμόρφωτος λαός θα πιστεύει τα παραμύθια του Καβαλιέρε" .

Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Δευτέρα και τρίτη 20 και 21 οκτώβρη 2008 και στην Κέρκυρα απεργούν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι ενω συνεχίζουν τις καταλήψεις των σχολικών κτηρίων οι μαθητές.
Η κυβέρνηση των σεμνών και ταπεινών νεοδημοκρατών κατάφερε να συνενώσει όλο τον πλυθησμό ενάντια στην πολιτική της.


Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν πορεία μαζι με τους εγαζόμενους της Ολυμπιακής απο το αεροδρόμιο προς την Νομαρχία της Κέρκυρας.Οι Μαθητές με πορεία απο τα λύκεια προς την νομαρχία με συνθήματα κατά της
αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. .
Οι επαγγελματίες και έμποροι με κλείσιμο των
καταστημάτων και συγκέντρωση μπροστά απο την Νομαρχία, ενάντια στην βαριά φορολόγηση τους.

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μετά την Λευκίμμη ήρθε η σειρά του Ελληνικού να γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο του κράτους . Ενος κράτους που δημιουργεί παράνομες χωματερές για να εξυπηρετήσει "υμετέρους" και αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων και το μέλλον του τόπου τους . Χωματερές (κατ' όνομα ΧΥΤΑ) που θα είναι πλήρως παράνομοι σε δύο χρόνια .

Έτσι σκοπεύουν να πάρουν τα λεφτά τώρα, για έναν κατ'όνομα ΧΥΤΑ ,και να ζητήσουν νέα χρηματοδότηση σε δύο χρόνια απο τα χρήματα των φορολογουμένων για την δημιουργία ΧΥΤΥ και ολοκληρωμένης διαχείρησης των στερεων αποβλήτων, αφού προηγουμένως καταστρέψουν άλλη μιά περιοχή.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ανάμεσα στα άλλα αναφέρει

"...Η συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας είναι συγκλονισμένη με την βάρβαρη επιδρομή που οργάνωσαν οι νοσηροί εγκέφαλοι της εξουσίας και στέκει αμήχανη μπροστά σε τόση αυθαιρεσία… Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την υπόθεση πάνω τους και να βγούνε στους δρόμους.
Ο Γιαννιώτης πρέπει να καταλάβει καλά πως η ιστορία του ΧΥΤΑ είναι δική του υπόθεση. Τα δικά του σκουπίδια, αν τελικά πήγαιναν στη θέση επιλογής του περιβόητου πανεπιστήμονα Πανοζάχου, τότε όλα τα τοξικά απόβλητα θα του γύριζαν πίσω μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, που έχει ως λεκάνη απορροής την λίμνη.
Για όσα τραγελαφικά και απάνθρωπα συνέβησαν και συμβαίνουν γύρω από τον ΧΥΤΑ έχουν ευθύνη οι τοπικές αρχές: Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι και ΤΕΔΚ.

Ευθύνη όμως έχουμε και όλοι εμείς που ολιγωρήσαμε και δεν αντισταθήκαμε μαζικά ενάντια στην κοινωνικά άδικη και επιστημονικά διάτρητη επιλογή της κοινότητας Ελληνικού ως χώρου απόθεσης των απορριμμάτων.
Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πως την λύση των προβλημάτων την καθορίζει πάντα ο δικός του αγώνας. Σήμερα περισσότερο από χθες επιβάλλεται να αναπτύξει δυναμικούς ενωτικούς αγώνες. Πρέπει να απαιτήσει τη άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την παραδεισένια περιοχή που καταπατεί.
Ο αγώνας και η κοινωνική κατακραυγή θα αναγκάσουν την τοπική και κεντρική εξουσία να αλλάξουν την αντιδημοκρατική και αδιέξοδη θέση και στάση τους. Θα τους υποχρεώσει να οδηγηθούν σε λύση επιστημονικά έγκυρη και κοινωνικά αποδεχτή.
Οι αγωνιστικές ριζοσπαστικές παρατάξεις ΔΡΑΣΥ ΝΟΡΑΣΥ ήταν και θα είναι αποφασιστικά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα των κατοίκων των δήμων Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας.
Η αυθαιρεσία, ο αυταρχισμός και η βάρβαρη επιδρομή των δυνάμεων βίας και καταστολής δεν θα περάσουν.
Ο ενωμένος αγώνας των πολιτών θα νικήσει.
Ο ΧΥΤΥ του νομού θα γίνει εκεί που πρέπει και όπως πρέπει.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο καπιταλισμός είναι πια γυμνός! Ο μονόδρομος της «ελεύθερης αγοράς» και της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των πάντων οδήγησε στην μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από δω και πέρα. Η κρίση του 21ου αιώνα κτυπά τον ανεπτυγμένο καπιταλισμό στην καρδιά του, καταρχήν την «υπερδύναμη» των ΗΠΑ, ενώ εισβάλλει πλέον και στην ΕΕ, δείχνοντας ότι η περιβόητη προστασία της ΟΝΕ αφορά μόνο τα κέρδη των τραπεζών και του κεφαλαίου και όχι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Η κρίση που ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι γέννημα των «παρασιτικών» και «άπληστων» τμημάτων του καπιταλισμού, ούτε μόνο του νεοφιλελευθερισμού. Είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παρά ποτέ εκμετάλλευσης των εργαζομένων (που συσσώρευσε ένα προκλητικό πλούτο), της αχαλίνωτης κερδοφορίας, της ασυδοσίας της αγοράς, της γιγάντωσης τραπεζών και χρηματιστηρίων, όλων των αντιδραστικών αλλαγών που εφάρμοσαν τα τελευταία 20 χρόνια νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Είναι, τελικά, κρίση του ίδιου του καπιταλισμού, των μηχανισμών και των αξιών του και όλα δείχνουν ότι θα οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ύφεση, η οποία θα πλήξει ιδιαίτερα έντονα και την Ελλάδα.

Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2008

ΚΡΙΣΗ - Σηκώνεται ο Φρανκεστάιν του Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού

Για να τον αντιμετωπίσουν η θα κρατικοποιήσουν τις τράπεζες η θα τις χρηματοδοτήσουν από την φορολόγηση των εργαζομένων.

Με απλά λόγια . Όταν οι τράπεζες κερδοφορούν τότε ανήκουν σε πολύ λίγους μεγιστάνες του παγκόσμιου πλούτου. Όταν καταστρέφονται απο το δημιούργημα τους τότε ανήκουν σε όλους μας , μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση και να πουληθούν απο το κράτος ξανά στους ίδιους.

Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει και με την πατρίδα . Σε καιρό ειρήνης όλη η "πατρίδα " τους ανήκει, σε καιρό πολέμου η ίδια "πατρίδα" ανήκει σε κάθε έναν απο εμάς.

Όταν λένε ότι "επιστρέφει" το κράτος,αυτό εννοούν,μην πάει το μυαλό σας αλλού!

Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Κίνησης οικοδόμων Θεσπρωτίας
Όταν τελειώνουν τα πολιτικά επιχειρήματα, έρχεται ο ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ.


Στο Δ.Σ. του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ το διαπιστώσαμε και αυτό... Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος Γιάννης Δημητρίου, στην πολιτική αντιπαράθεση που είχε με μέλη του Συνδικάτου και με μέλος του Δ.Σ., ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων άρχισε να βρίζει (Άι γ... κλπ), σηκώθηκε μάλιστα όρθιος με εμφανή πρόθεση να χειροδικήσει εναντίον αυτών που διαφωνούσαν μαζί του.
Επειδή είμαστε της άποψης ότι οι πολιτικές διαφορές στα Συνδικάτα και τα Σωματεία δε λύνονται ούτε βρίζοντας ούτε και χειροδικώντας, αλλά με διάλογο και επιχειρήματα, δεν απαντήσαμε στην πρόκληση (και να σημειώσουμε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά).
Βλέπετε συνάδελφοι, η πλειοψηφία του Δ.Σ. που ανήκει στο ΠΑΜΕ, έχει μετατρέψει το Συνδικάτο σε μαγαζάκι της και δεν ανέχεται καμία διαφωνία, ενώ προσπαθεί να επιβάλλει σιωπή νεκροταφείου σε όσους τολμούν να διαφωνήσουν.
Δυστυχώς γι’ αυτούς θα είμαστε πάντα μπροστά τους όπως ήμασταν και όλα αυτά τα χρόνια, στους αγώνες που έδωσε και θα δώσει το Συνδικάτο μας και η εργατική τάξη της χώρας μας, υπερασπιζόμενοι την απόλυτη ελευθερία στο διάλογο και την εργατική δημοκρατία στις ταξικές οργανώσεις.
Ποτέ μας δε συμφωνήσαμε με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ποτέ όμως δε θα συμφωνήσουμε και με τον ψηφοθηρικό μικροκομματισμό του ΠΑΜΕ.
Υπερασπιζόμασταν και θα υπερασπιστούμε την ελευθερία στην άποψή μας και στην άποψη των συναδέλφων μας, με σθένος και πολιτικά επιχειρήματα και όχι με τραμπουκισμούς και προκλήσεις. Πιστεύουμε ότι τέτοια φαινόμενα μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με την ενεργή και μαζική συμμετοχή όλο και περισσότερων συναδέλφων στις διαδικασίες του Συνδικάτου.Ηγουμενίτσα 8 – 10 – 2008

Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2008ΜΕΡΑ
Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς


http://www.meranet.gr/ http://www.merasalonica.wordpress.com/
merathes@gmail.com


Δελτίο τύπου
Θεσσαλονίκη, 7.10.08

Απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ
Ώρα για μια νέα πορεία στο εργατικό κίνημα
Στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είναι σαφής μέσα στη ασάφειά του. Καμία κουβέντα για τις ευθύνες του κεφαλαίου και της εργοδοσίας σε ό,τι αφορά την κρίση που καλείται να πληρώσει ο εργαζόμενος. Καμιά κουβέντα για την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής καθώς υιοθετεί και πάλι την κριτική του ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολική ΝΔ-ΣΕΒ-ΕΕ, στην οποία συναινεί ουσιαστικά και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και η δήλωση-πρόκληση του Γ. Παναγόπουλου υπέρ των προγραμμάτων STAGE για τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή για το πιο απροστάτευτο και αδύναμο κομμάτι της νεολαίας. Για το κομμάτι εκείνο που η ΓΣΕΕ με την πολιτική της αφήνει εκτός συνδικάτων. Με δυο λόγια το μόνο που έχει να προτείνει η ΓΣΕΕ για τη μαύρη εργασία είναι η νομιμοποίησή της.
Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι στην κρίσιμη ερώτηση «τι θα κάνει η ΓΣΕΕ» η απάντηση είναι μεγάλα λόγια και καμία αγωνιστική πρωτοβουλία, πέρα από τις γνωστές συμβολικές κινητοποιήσεις. Κανένα αγωνιστικό πρόγραμμα ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, κανένα πλαίσιο διεκδικήσεων για το σύνολο των εργαζομένων, καμιά διαδικασία συνελεύσεων για αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.
Το ΜΕΡΑ καλεί σε αποφασιστική ρήξη με το συνδικαλισμό της γραβάτας. Είναι για συσπείρωση των εργαζομένων στα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα. Είναι ώρα για να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που φέρνει στο προσκήνιο το σύνολο των αναγκών και των δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας. Είναι για ένα πλατύ μέτωπο συντονισμού και διεκδίκησης που θα στηρίξει κάθε κλάδο που θα βρεθεί στο δρόμο. Τέλος είναι ώρα οι εργαζόμενοι να βρεθούν απέναντι στην κυβερνητική πολιτική με αποφασιστικούς, μαχητικούς αγώνες διαρκείας.
Όλα αυτά προϋποθέτουν μια νέα πορεία για το εργατικό κίνημα, πέρα από την ιστορικά ξεπερασμένη πρακτική στήριξης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και συναλλαγής με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την τακτική του ΠΑΜΕ που υποβιβάζει τη ρήξη με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σε προεκλογική εκδήλωση του ΚΚΕ.

Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λευκίμμης με αίτημα να σταματήσει η κατασκευή της χωματερής να φύγουν τα ΜΑΤ και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο μιας γυναίκας και την μετατροπή της Λευκίμμης σε κατεχόμενη περιοχή.
Την περασμένη βδομάδα ματαιώθηκε δύο φορές η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έγινε σύγκρουση των κατοίκων με τα ΜΑΤ στον χώρο κατασκευής της χωματερής.
Στην πρώτη απόπειρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε τηλεφώνημα για ύπαρξη βόμβας με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η συνεδρίαση.
Στην δεύτερη απόπειρα σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου δημιουργήθηκε ένταση διακόπηκε η συνεδρίαση επακολούθησε συσκότιση στην περιοχή και έγινε έκρηξη κροτίδων που ήταν τοποθετημένοι σε ένα μεταλλικό δοχείο.
Ομάδα κατοίκων κατευθύνθηκε προς τον χώρο κατασκευής της χωματερής με αποτέλεσμα να επακολουθήσει σύγκρουση με τα ΜΑΤ , πετροπόλεμος και δακρυγόνα . Στην διάρκεια των συγκρούσεων τραυματιστήκαν δύο από τους κατοίκους και ένας αστυνομικός.
Ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Τσιότσιος σε κατάσταση αμόκ ξυλοκοπούσε και ποδοπατούσε τους τραυματισμένους διαδηλωτές .
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα από τα χτυπήματα των ΜΑΤ και παρέμειναν κρατούμενοι στον χώρο του Νοσοκομείου.
Τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν ότι οι κάτοικοι της Λευκίμμης είναι αποφασισμένοι να ματαιώσουν με κάθε τρόπο την τέλεση αυτού εγκλήματος που επιχειρείται στον τόπο τους . Δείχνουν αποφασισμένοι και οργανώνονται για την συνέχιση της σύγκρουσης με κάθε τρόπο.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ του νησιού ο Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος δήλωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί και χρειάζεται πλέον οι κάτοικοι της Λευκίμμης και οι αρμόδιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης του Νομού να συζητήσουν για την λύση του προβλήματος.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Λευκίμμης δεν εξουσιοδοτούν κανέναν για να τους εκπροσωπήσει σε έναν διάλογο αν προηγουμένως δεν σταματήσει το έργο και δεν αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα.